En recession 2024 kan trigga ett potentiell börsfall på 40 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

En recession 2024 kan trigga ett potentiell börsfall på 40 procent

En

Paul Dietrich, investeringsstrateg på B. Riley, varnar för en kommande recession år 2024. En mild recession skulle kunna leda till en börsnedgång på så mycket som 40%, på grund av det övervärderade marknadsläget. Det är nämligen den mest övervärderade marknaden sedan dotcom-bubblan på 2000-talet skriver han.

  • Recession möjlig 2024 enligt honom och med potentiellt börsfall på 40%.
  • Marknaden är den mest övervärderade sedan dotcom-bubblan 2001.
  • Recessionen möjlig trots förväntade räntesänkningar och en stark ekonomisk tillväxt.

Enligt Dietrich skulle även en mild ekonomisk avmattning kunna leda till en kraftig nedgång på aktiemarknaden. Detta eftersom investerare just nu investerar på en av de mest övervärderade marknaderna på över tjugo år enligt honom.

Trots en stark BNP-tillväxt i USA för kvartalet förblir Dietrichs tro på en kommande nedgång obeveklig. "Vi är så övervärderade nu på marknaden", säger han.

Ekonomiska indikatorer pekar mot recession

Ekonomin har visat överraskande motståndskraft under det senaste året, men en närmare titt på siffrorna visar en mindre positiv bild. En rad ekonomiska indikatorer har fallit in i "djupt recessions-territorium", varnar Dietrich, med tecken på svaghet inom arbetsmarknaden och konsumentutgifter i USA.

Arbetslöshetssiffrorna ligger fortfarande nära rekordlåga nivåer, men arbetslösa har svårt att återfå anställning. Kreditkortsskulder nådde en rekordnivå på 1,13 biljoner dollar under fjärde kvartalet, visar Fed-data, och det är troligt att konsumenter snart kommer att nå sina kreditgränser, varnar Dietrich.

Tidigare publicerat av oss: Bankchef miljardsäljer aktier

En övervärderad marknad

Trots att aktier i genomsnitt faller med 36% vid början av en recession, tror Dietrich att marknaden idag kan falla ännu mer, eftersom han ser aktier som de mest övervärderade sedan 2001. Många teknikaktier idag, särskilt de som inte har kunnat stödja sina värderingar med vinster, kan krascha när ekonomin går in i en recession, säger han.

"Den nuvarande uppgången på aktiemarknaden bygger på styrkan hos 7 stora tech-aktier och den upphetsade spekulationen om när Fed kommer att sänka räntorna. Ingen verkar märka att ekonomin svalnar och att det finns risker för ekonomin överallt", sa Dietrich i en tidigare anteckning.

Vi har också publicerat: Pensionsjätten: AI-hajpen ingen IT-bubbla

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt