EU slår mot Facebook och Instagram
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

EU slår mot Facebook och Instagram

EU

Tiktok förra veckan. Facebook och Instagram i dag. EU-kommissionen fortsätter att använda sina nya muskler mot världens nätjättar.

Formella utredningar inleddes på tisdagen mot Metas två stora sociala medier, som misstänks för att inte agera i enlighet med EU:s nya digitala tjänstelagar, DSA.

Misstankarna gäller främst hur Facebook och Instagram hanterar vilseledande reklam och politiskt innehåll.

"EU-kommissionen har skapat verktyg för att skydda EU-medborgare från riktad desinformation och manipulering från tredje land. Om vi misstänker att reglerna bryts så agerar vi", skriver kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

En tydlig oro uttrycks över att det inte finns tillräckliga verktyg för forskare och journalister att neutralt och i realtid övervaka material på Facebook och Instagram inför EU-valet i början av juni.

Meta får nu fem dagar på sig att ge en första reaktion på utredningarna. Vad som händer annars vill inte kommissionen gå in på, även om man betonar att man inte i nuläget flaggar för lika direkta åtgärder som mot Tiktok-versionen Tiktok Lite i förra veckan.

Då hotade EU-kommissionen med att stänga ned Tiktok Lite inom 48 timmar – vilket fick företaget att snabbt utlova ett borttagande av ett kritiserat belöningssystem i versionen.

Källa: Wiktor Nummelin/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt