"Europa för beroende av krut från Kina"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

"Europa för beroende av krut från Kina"

Europa för beroende av krut från Kina

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

– Risken att Kina skulle störa leveranserna av nitrocellulosa för kruttillverkning...ja det vore skadligt, säger Saabchefen i en intervju med Politico.

Försvarsindustrin i Europa jobbar för högvarv sedan Rysslands attack och invasion i Ukraina för drygt två år sedan, dels för att få fram mer ammunition och granater till Ukraina, dels för att fylla på lagren och rusta de europeiska ländernas försvar.

Men det finns flaskhalsar och problem med tillgång på krut och råvaror som aluminium och titanium som också är kritiska insatsvaror i försvarsindustrin. Johansson hävdar också att miljölagar är ett hinder för att öka produktionen.

– Att få de miljögodkännanden som behövs för att ta in varor från andra delar av världen och inom Europa kan ta upp till tio år, säger Johansson och hävdar att det då är svårt att komma ifrån de nuvarande beroendeförhållandena.

Fakta: Vad är krut?

Krut används som drivmedel för att skjuta ut projektiler i skjutvapen och för att skjuta iväg raketer i till exempel fyrverkerier. Det finns två huvudtyper av krut, röksvagt krut som är baserat på nitrocellulosa och svartkrut som är en blandning av svavel, träkol och kaliumnitrat, enligt myndighetens MSB:s hemsida.

Källa: MSB

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt