Expert: Därför kommer matpriserna att sjunka
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Expert: Därför kommer matpriserna att sjunka

Expert:

Dra inte för stora växlar på de senaste matprisökningarna i februari. Dessutom — det kommer en nedgång framöver, enligt en av storbankerna. Under februari ökade matpriserna med 0,6 procent enligt Matpriskollen.

Under februari ökade matpriserna med 0,6 procent enligt Matpriskollen. Detta efter en uppgång på 0,5 procent i januari. Swedbanks prognoschef Andreas Wallström poängterar dock att just inledningen av ett nytt år traditionellt sett är en period med stigande priser.

— Det är väldigt mycket säsongsmönster. Januari är tydligt en sådan månad när priserna går upp. 2022 så steg matinflationen med 1,5 procent och 2023 så steg den med 2,7 procent så i ljuset av dessa är det en väldigt liten uppgång, säger han.

Global nedgång

Swedbank har sedan tidigare förutspått att matpriserna ska vika ned och Andreas Wallström håller fast vid den prognosen.

— Vi bedömer att matpriserna ska komma ner lite framöver under det här året och fortsätta ner under nästa år och det är två — möjligtvis tre — starka drivkrafter till det, säger Wallström.

1. De globala livsmedelspriserna har sjunkit.

— Det är viktigt då hälften av livsmedelskonsumtionen består av importvaror, så vad som händer med de globala livsmedelspriserna blir väldigt viktigt.

2. Den svenska kronan bedöms bli starkare gentemot dollarn och euron.

— Även om de globala livsmedelspriserna faller så behöver inte de svenska motsvarigheterna göra det om den svenska kronan försvagas vilket skedde 2022.

Förstärkning av kronan

I nuläget kostar en dollar omkring 10,30 kronor och en euro 11,20 kronor men Swedbank bedömer på att ett års sikt kommer den svenska kronan att stärkas så pass mycket att euron kommer att ligga på omkring 10,80 och en dollar i sin tur kosta 9,60 kronor.

Ytterligare en bidragande faktor är att den prisökning man tidigare sett för insatsvaror inom industrin, till exempel gödsel- och dieselpriser liksom ökande elkostnader nu mattats av avsevärt.

— De kostnaderna fördes tidigare över på kunderna och nu är det väldigt tydligt att exempelvis energipriserna är mycket lägre än för ett år sedan, säger Wallström.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt