Experten: Läge att binda sparräntan – men avvakta med boräntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Experten: Läge att binda sparräntan – men avvakta med boräntan

Experten:

Risken för permanent inflation har minskat, och det finns 50 procent sannolikhet för en räntesänkning i maj, enligt riksbankschef Erik Thedéen. Riksbanken har offentliggjort sina nya prognoser för styrräntan och inflationen, vilka visar sänkta förväntningar. Men hur ska man tänka kring sitt bolån? När är det läge att binda? Och vad gäller med räntan på sparkontot när Riksbanken nu snart ska sänka räntan? Ekonomen ger sina bästa tips!

  • I sitt senaste räntebesked sänker Riksbanken prognosen för styrräntan för åren 2024-2026, och ser totalt tre sänkningar framför sig under 2024.
  • Sannolikheten för en räntesänkning i maj ligger på 50 procent och annars väntas den ske i juni.
  • Hur påverkar detta förutsättningar för bolån och sparkonto? Experten delar med sig av tips.

Justerade prognoser från Riksbanken

För första gången sedan november presenterade Riksbanken nya prognoser för styrräntan och inflationen. Prognosen för styrräntan för 2024 sänktes till 3,8% från tidigare 4,1%, medan prognosen för 2025 och 2026 sänktes till 3,0% respektive 2,7% från tidigare 4,0% och 3,6%.

Chansen för en räntesänkning redan i maj är 50 procent, säger riksbankschef Erik Thedéen på en pressträff, och den nya räntebanan indikerar att det kan bli tre sänkningar 2024.

Reaktioner från analytiker

Analytiker vid Swedbank menar att den uppdaterade räntebanan är betydligt mer duvaktig än väntat, och pekar på en sannolikhet på 60 procent för en räntesänkning i maj. De förutser totalt tre räntesänkningar under året.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, tolkar beskedet som något mer duvaktigt än förväntat, och ser det som positivt att Riksbanken är villig att gå före både Federal Reserve och ECB.

Experten tipsar: Så kan man tänka kring sitt bolån

Ica Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér råder bolånetagare att avvakta med att binda räntan, men påpekar att det kan vara klokt för de med små ekonomiska marginaler att göra det.

"Även om flera räntesänkningar redan prisats in i de bundna räntorna, som gått ned en hel del, tror jag att det finns mer nedsida kvar. Mitt stalltips är därför att avvakta med att binda räntan ett tag till", säger han.

Han framhåller att effekten av räntesänkningarna kommer att bli tydligt märkbar i de rörliga bolåneräntorna först i slutet av 2024; "Men den som väljer rörligt får vara beredd på att räntenedgången sker med en viss eftersläpning."

Så hittar du bästa sparräntan idag

Han varnar också för att räntesänkningar prissätts tidigt i sparräntorna, och rekommenderar att det kan vara klokt att låsa in dagens räntor för sparande en tid framöver.

"Räntesänkningar prisas in tidigt i sparräntorna, men det går fortfarande att få bra villkor i de bundna alternativen. Sparräntorna kommer bara att fortsätta att röra sig nedåt", avslutar han.

Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti.

Innehåller annonslänkar.

Klicka dig gärna vidare för att läsa mer och öppna sparkonto hos en eller flera aktörer samt se aktuella sparräntor även för längre bindningstider!

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt