Experterna: Så blir bostadsmarknad 2024
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Experterna: Så blir bostadsmarknad 2024

Experterna:

År 2023 var kännetecknat av små prisförändringar på bostadsmarknaden och en minskning av antalet försäljningar. De ökande räntorna och den höga inflationen fick spekulanter att agera försiktigt. Nu när räntetoppen tycks vara nådd och en sänkning diskuteras, hoppas många på en förbättrad situation. Men analytiker förväntar sig en svag prisökning, snarare än någon markant uppgång, under 2024.

  • Små prisförändringar och minskade försäljningar präglade bostadsmarknaden 2023.
  • Räntetoppen verkar vara nådd och det talas nu om sänkningar.
  • Analytiker förväntar sig en svag prisökning under 2024.

Stabil bostadsmarknad väntas

Enligt Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet, är det mest troliga scenariot för 2024 att vi kommer att se svagt stigande priser. Han förväntar sig inga stora rörelser varken uppåt eller nedåt, och ränteförväntningarna kommer att spela en viktig roll.

Om man skulle sänka styrräntan i förtid skulle det ge en stark signal och marknaden skulle piggna till, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Räntan och arbetslösheten avgörande

Enligt både Holmberg och Flink är ränteutvecklingen den viktigaste faktorn för bostadsmarknaden. Trots att Riksbanken har indikerat att räntesänkningar inte är att vänta förrän 2025, tror marknaden på en första sänkning runt mitten av 2024. De flesta prognoser pekar dock på en ökad arbetslöshet under 2024.

Detta rapporterar gp.se om.

Stigande bostadsrättsavgifter

En annan potentiellt avgörande faktor är stigande avgifter för bostadsrätter i takt med att föreningarnas egna lån måste omförhandlas. Holmberg tror att detta kan ha en större inverkan på bostadsmarknaden, medan Flink är mer tveksam.

Holmberg tror att boendets prioritet kan påverka hur mycket detta kommer att påverka marknaden: "Kommer man att prioritera boendet högt? Det är inget jag tror kommer att ha en jättestor påverkan."

Flink tillägger att även om det kan bli jobbigt om månadsavgiften höjs, kommer folk att hitta pengar någon annanstans: "Resan till Kanarieöarna kanske inte blir av, bostaden är så otroligt viktig för oss i Sverige."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt