Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Färre

Färre nya jobb i USA - bra för Sverige och Riksbanken

Robert Bergqvist, senior ekonom hos SEB, menar att USA:s arbetsmarknadssiffror och räntebeslut i oktober indikerar att landets centralbank, Federal Reserve (FED), har nått toppen av sina räntehöjningar.

Fredagens rapport om 150 000 nya jobb, trots förväntade 180 000, tillsammans med Feds beslut att lämna räntan oförändrad, bekräftar denna bild, enligt Bergqvist.

Robert Bergqvist understryker att en enskild månads arbetsmarknadssiffror ska tolkas med försiktighet, men han menar att det är tydligt att den amerikanska arbetsmarknaden fortfarande är stark. Han hänvisar till beskedet från Fed förra onsdagen som en indikation på att centralbanken har nått toppen av räntehöjningarna, och menar att fredagens jobbsiffror stärker denna bild.

Svensk påverkan och framtida osäkerheter

Feds oförändrade ränta och den något svagare arbetsmarknaden i USA har gett aktiemarknaderna en boost och skapat optimism. Bergqvist menar att detta är positiva nyheter för Riksbanken inför det kommande svenska räntebeskedet i november. Han tror att dessa omständigheter kan lätta på trycket för Riksbanken och minska stressnivåerna inför framtida beslut, speciellt med tanke på den sjunkande inflationen.

Trots detta varnar Bergqvist för framtida osäkerheter. Han poängterar att vi befinner oss i en exceptionell miljö med exceptionella händelser, och att situationen kan ändras drastiskt på bara några dagar. Han betonar att den avgörande faktorn för Riksbanken kommer att vara den inflationssiffra som presenteras om en och en halv vecka. Trots eventuella bakslag tror han dock inte att Fed kommer att höja räntan ytterligare.

Detta rapporterar gp.se om.

Ränteförändringar

Om USA:s inflation skulle börja stiga igen tror Bergqvist att Fed hellre skulle skjuta upp en sänkning än att öka räntan. Han argumenterar för att den nuvarande styrräntan på 5,5 procent redan utgör ett starkt bromstryck. Räntan på den tioåriga statsobligationen har också sjunkit elva punkter, till cirka 4,55 procent, från omkring 5 procent för bara några veckor sedan.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.