Fastigheter har utklassat börsen historiskt – Nu lanserar Avanza ny fastighetsfond tillsammans med stjärnförvaltare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen

Fastigheter har utklassat börsen historiskt – Nu lanserar Avanza ny fastighetsfond tillsammans med stjärnförvaltare

Fastigheter

Sett till avkastning har fastighetsfonder under lång tid slagit breda börsindex med god marginal. Och det är också en sektor där aktiv förvaltning verkligen kan göra skillnad. I samarbete med stjärnförvaltaren Peter Norhammar lanserar Avanza nu fonden Avanza Fastighet by Norhammar – en fond som investerar i börsnoterade fastighetsbolag på den nordiska marknaden, med fokus på tillväxt och urbanisering.

Den nya fonden förvaltas av fastighetsexperten Peter Norhammar med 25 års erfarenhet inom branschen och som tidigare har förvaltat den framgångsrika fonden Länsförsäkringar Fastighetsfond.

Historisk avkastning för fonden Länsförsäkringar Fastighetsfond A – en fond som Peter Norhammar alltså tidigare har varit med och förvaltat.

Vilka bolag som fonden investerar i anpassas hela tiden efter den aktuella konjunkturen och ränteläget genom noggranna analyser och prognoser av framtiden.

Förvaltaren Peter berättar mer

Vi blickar flera år framåt för att hela tiden ligga steget före."

"Jag har jobbat inom finans- och fastighetsbranschen i över 25 år. Först med fastighetsvärderingar och sen helt eller delvis med analys och aktiv förvaltning av börsnoterade bygg- och fastighetsaktier.

Fastighetsbranschen är en stor del i samhället och påverkas hela tiden av städernas tillväxt och människors förändrade behov och beteenden. Urbaniseringen är en stor drivkraft och att man flyttar till större städer påverkar såklart utvecklingen av fastighetspriser. Efterfrågan på mark ökar hela tiden. Finns det dessutom bra byggnader på marken så ökar efterfrågan ytterligare, samtidigt som utbudet av mark är konstant.

Vi letar dagligen efter nya bolag och blickar flera år framåt för att hela tiden ligga steget före. Fonden kommer att investera i 20-30 st bolag med en investeringshorisont på mellan 2 och 3 år."

Varför ska man investera i fastighetsfonder?

Sett till avkastning har fastighetsindex presterat avsevärt bättre jämfört med breda börsindex över tid. De senaste tio åren har Carnegies fastighetsindex gett drygt 620 procents avkastning att jämföra med Stockholmsbörsen som under samma period gett en avkastning om drygt 250 procent. Även över längre tidsperioder har fastighetsfonder överpresterat breda börsindex med god marginal.

Källa: Avanza.Att spara i fonder har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Nyheter om Avanza Bank

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt