Expert: Fed har råd att vänta med räntesänkningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Expert: Fed har råd att vänta med räntesänkningar

Expert:

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar styrräntan oförändrad i intervallet 5,25—5,50 procent och antyder nu endast en sänkning i år. Men Fed har råd att vänta, enligt experten Maria Landeborn på Danske Bank.

Senaste gången räntebanan uppdaterades, i mars, spådde man tre sänkningar under 2024.

Centralbanken är bered att hålla styrräntan hög "så länge det är lämpligt", säger Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens.

Han konstaterar att den amerikanska ekonomin de senaste åren gjort framsteg i strävan mot inflationsmålet på två procent och en minskad arbetslöshet. De senaste månadernas framsteg beskrivs dock som "blygsamma". Det är visserligen en mer positiv bedömning än Fed gjorde den 1 maj, då man noterade "brist på framsteg" – men Powell klargör att mer goda indikationer krävs.

– Vi behöver se mer positiva data för att stärka vår tilltro till att inflationen rör sig stadigt mot två procent, säger Powell.

Positiva inflationssiffror

Efter en stadig minskning av inflationen under andra halvan av fjolåret kom ett bakslag med oväntat höga siffror under årets första tre månader. Men tidigare under onsdagen kom siffror på att inflationen under maj mildrats för andra månaden i rad – dagens viktigaste nyhet, enligt Maria Landeborn, privatekonom och senior strateg på Danske Bank.

Orsaken till framskjutandet av räntesänkningarna är att USA:s ekonomi går bra, enligt Landeborn.

– Det skapas fortfarande gott om nya jobb, tillväxten och ekonomin är god. Det gör att det inte finns någon brådska att sänka räntan, utan Fed har råd att vänta på fler signaler om att inflationen är på väg ner mot 2 procent.

"Tar bort dramatiken"

En extra räntesänkning har dessutom lagts till i prognosen för nästa år – vilket betyder att prognosen för styrräntan för året 2026 ligger kvar oförändrad.

– Det tar bort mycket av dramatiken kring att man gick från tre till en räntesänkning och det gör att marknadsreaktionerna inte blir särskilt stora, varken när man tittar på räntemarknaden eller aktiemarknaden.

Fed började höja räntan i mars 2022. Senast centralbanken höjde var i juli i fjol, då med 0,25 procentenheter. Därefter har flera beslut fattats om oförändrad räntenivå.

Intervallet 5,25–5,50 är den högsta nivån på 22 år.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt