FI varnar för krypto: 4 anledningar till varför du inte ska investera
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

FI varnar för krypto: 4 anledningar till varför du inte ska investera

FI

Trots en ökande trend att investera i kryptotillgångar, finns det betydande risker och osäkerheter förknippade med denna typ av investeringar, menar Finansinspaktionen (FI). Trots att regleringar av kryptomarknaden är på gång, kommer det fortfarande innebära betydande risker för konsumenter. Här är fyra anledningar till varför du bör tänka om innan du investerar i krypto, enligt FI.

  • Konsumenter är dåligt skyddade mot risker förknippade med krypto.
  • Värdet på krypto kan sjunka snabbt och är svårt att värdera.
  • Krypto har en negativ miljöpåverkan och används för penningtvätt och terrorismfinansiering.

Enligt Finansinspektionens (FI) hushållsundersökning 2023 har cirka sex procent av svenskarna investerat i kryptotillgångar, trots dess riskfyllda natur och brist på konsumentskydd. Nya regelverk, som Mica-förordningen, är under utveckling för att reglera marknaden, men riskerna kommer att fortsätta bestå, varnar man i ett färskt inlägg och listar nedan fyra risker.

Läs även: Undersökning avslöjar: Så många svenskar äger kryptovalutor

1) Dåligt konsumentskydd

Kryptotillgångar är i dag oreglerade och står i de flesta fall utanför FI:s tillsyn. Även med nya regelverk på gång kommer det att vara riskabelt att investera i krypto. Det finns en hög risk för bland annat bedrägerier och hackerattacker. Som konsument är du inte skyddad mot dessa risker när du investerar i krypto.

2) Värdet kan sjunka snabbt

Kryptotillgångars värde kan svänga extremt snabbt. Många kryptotillgångar saknar dessutom ett underliggande värde på samma sätt som aktier eller fonder vilket gör det svårt att värdera dem korrekt.

"Marknaden svänger kraftigt och det är svårt att värdera de flesta kryptotillgångar på ett säkert sätt. Risken att förlora sina pengar är stor", säger Charlotte Fried, enhetschef för Betalanalys och policy på FI.

3) Negativ miljöpåverkan

Utvinningen av Bitcoin och vissa andra kryptotillgångar innebär en hög elförbrukning. Trots försök att minska energiförbrukningen förblir den hög, vilket leder till betydande miljöskadliga koldioxidutsläpp.

4) Risk för penningtvätt och terrorismfinansiering

Kryptotillgångar används för penningtvätt och finansiering av terrorism. Snabba transaktioner, global räckvidd, möjligheten till anonymitet och transaktioner som kan ske utan finansiella mellanhänder gör kryptotillgångar attraktiva för kriminella aktörer.

På Börskollen vill vi påminna om att det alltid är viktigt att göra en grundlig riskanalys innan du väljer att investera, oavsett om det handlar om krypto eller andra tillgångar. Om du ovan till trots vill lära dig mer om att investera i krypto rekommenderar vi vår guide Köpa kryptovaluta där vi resonerar om såväl risker som möjligheter – och även vilka olika sätt som finns för att investera i dessa nya digitala tillgångar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt