FI varnar omedvetna sparare: Så mycket kan fondavgifterna äta upp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

FI varnar omedvetna sparare: Så mycket kan fondavgifterna äta upp

FI

Många fondsparare är omedvetna om de kostnader som är förknippade med deras sparande, vilket kan leda till att en stor del av deras investeringar går förlorade, varnar FI. För att hjälpa sparare att bli mer medvetna om dessa kostnader publicerar Finansinspektionen därför varje kvartal medianavgiften för några av de mest populära fondkategorierna så att man som sparare enkelt ska kunna jämföra.

  • En tredjedel av fondspararna känner inte till avgifterna förknippade med deras sparande.
  • FI publicerar kvartalsvis medianavgiften för populära fondkategorier för att öka medvetenheten om dessa avgifter.
  • En mindre avgift kan leda till en betydande besparing över tid.

Majoriteten av hushållen i Sverige sparar i fonder, antingen direkt eller indirekt genom pensionssparande. Trots det är det få som vet exakt hur mycket dessa avgifter kostar.

"Fondsparande är en stor utgift för svenska hushåll, men ändå är det få som har koll på vad det kostar. Vi vill sätta fokus på avgifterna och ge konsumenterna en bättre vägledning för vad som är en rimlig avgift. Det kan finnas tusenlappar att spara", säger FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark i ett pressmeddelande.

Effekten av avgifter över tid

För att illustrera effekten av avgifterna, om du sparar 2 000 kronor i månaden i en fond som kostar 1,5 procent eller en fond som kostar 0,5 procent, kan skillnaden i avgift växa till flera hundra tusen kronor över en 30-årsperiod.

Till exempel, om du sparar 2 000 kronor i månaden och har en årlig avkastning på 7 procent, kommer du efter 30 år ha betalat 84 431 kronor i avgifter för en globalindexfond, jämfört med 332 897 kronor för en aktivt förvaltad globalfond. Det innebär att du skulle ha betalat 248 466 kronor mer om du valt en aktivt förvaltad globalfond jämfört med en globalindexfond.

Avgifter bör dock givetvis ställas emot avkastningspotential och det är således inte fel att betala en högre avgift så länge det resulterar i en högre totalavkastning efter avräkning för denna avgift.

Tips: Sugen på att komma igång med fondsparande? I våra guider Fonder för nybörjare och Bästa fonderna hittar du mycket inspiration, topplistor, fonder med lägst avgifter och fler tips.

Medianavgifter för populära fondkategorier

FI publicerar medianavgifterna för olika fondkategorier för att ge fondsparare en indikation om de betalar för mycket i avgift. För första kvartalet 2024 ser det ut enligt följande;

  • Aktivt förvaltade Sverigefonder: 1,33 procent
  • Sverigeindexfonder: 0,28 procent
  • Aktivt förvaltade globalfonder: 1,38 procent
  • Globalindexfonder: 0,35 procent

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt