Flera banker sänker rörliga boräntor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Flera banker sänker rörliga boräntor

Flera

Hushåll med bolån kan i vissa fall nu få lägre boendekostnader. I kölvattnet av Riksbankens räntesänkning och lägre inflationsutfall än väntat för april så går nu flera aktörer vidare och sänker boräntorna.

Redan samma dag som Riksbanken sänkte styrräntan från 4,00 till 3,75 procent, meddelade de fyra storbankerna att de följer efter med sänkning av tremånadersräntan. Nu meddelar bland annat Danske Bank att man också sänker listräntan med 0,25 procentenheter på tre månaders löptid till 5,54 procent.

Skandiabanken i sin tur reglerar ned listräntan med 0,10 procentenheter till 5,34 procent gällande tre månades bindningstid. Listräntorna för räntebindningstider mellan ett och fem år lämnas samtidigt oförändrade.

Statliga SBAB gör också ytterligare sänkningar där tremånadersräntan sänks med 0,15 procentenheter medan ettårsräntan sänks med 0,05 procentenheter.

I samband med räntebeskedet den 8 maj valde man alltså inte att göra några förändringar men bankens produktchef Lars Lindmark, påpekade då i en intervju med TT att banken sedan december förra året genomfört totalt fyra räntesänkningar på omkring 30 punkter.

– Vi har i den bemärkelsen gått före det här beskedet från Riksbanken i takt med att räntemarknaden prisat in den här sänkningen, sade han då.

Listräntor är bankens ordinarie bolåneräntor och visar utannonserade bolåneräntor, bankerna ska också redovisa snitträntorna för bolån, det vill säga vad kunder fått för någon ränta i genomsnitt. Snitträntan är traditionellt sett rejält under listräntan.

Fakta: Kan sänka boräntan med tusenlappar

Riksbankens styrränta väntas enligt marknaden sänkas 6–8 gånger på lite drygt ett år, ned till någonstans kring 2,00–2,50 procent. Sänkningarna väntas efter den utdragna serie av räntehöjningar i inflationschocken 2022–2023, som tryckte upp styrräntan till 4,00 procent – den högsta styrräntan sedan 2008.

Den rörliga boräntan brukar i grova drag följa med styrräntan, både nedåt och uppåt. Skulle boräntan sänkas med 2 procentenheter skulle det dra ned kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor med 5 000 kronor per månad före ränteavdrag. Blir det "bara" 1,5 procentenheter lägre boränta sjunker kostnaden för samma lån med 3 750 kronor per månad före ränteavdrag.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Danske Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt