Formsvackan över för kedjan – då säger tidningen köp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Formsvackan över för kedjan – då säger tidningen köp

Formsvackan

Efter en period av utmaningar har Clas Ohlson återigen hittat tillväxtspåret. Fjärde kvartalet visade på stark försäljningsökning och positivt resultat, vilket är första gången sedan 2016/2017. Det konstaterar Privata Affärer i en färsk analys av detaljhandelskedjan.

  • Fjärde kvartalet visade stark försäljningsökning och positivt resultat.
  • Vinsten per aktie för helåret ökade till 8,03 kr jämfört med 2,85 kr föregående år.
  • Bolaget planerar att öppna cirka 10 nya butiker netto under 2024/25.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson rapporterade om en stark återhämtning under sitt senaste fjärde kvartal, som slutade i april. Den organiska försäljningsökningen var på 13 procent och rörelseresultatet 65 miljoner kronor, jämfört med –7 miljoner kronor samma period föregående år. Detta är första gången sedan 2016/2017 som fjärde kvartalet visar ett positivt resultat. Detta konstaterar Privata Affärer i en analys av bolaget, där de rekommenderar köp.

Stark försäljning och ökad vinst

För helåret ökade den organiska försäljningstillväxten med 11 procent, vilket överträffade målet om 5 procent. Vinsten per aktie steg markant till 8,03 kronor från 2,85 kronor föregående år. Styrelsen föreslår en utdelning på 4,25 kronor per aktie, en ökning med 2,75 kronor, vilket följer bolagets policy att dela ut hälften av vinsten.

Expansion och framtidsplaner

Under det nya verksamhetsåret planerar Clas Ohlson att öppna fler butiker, med ett mål om ungefär 10 nya butiker netto under 2024/25, skriver Privata Affärer vidare.

Förvärvet av Spares i november 2023, som är verksamt inom reservdelar och tillbehör för elektronikprodukter samt batterier, stärker Clas Ohlsons kärnaffär och skapar nya tillväxtmöjligheter.

Fokus på kostnadseffektivisering

Clas Ohlson har även arbetat med att effektivisera sin organisation och minska kostnader. Den organiska försäljningen i maj, första månaden på det nya verksamhetsåret, ökade med 13 procent till 772 miljoner kronor, en ökning som omfattar både bassortiment och säsongsprodukter.

Vi på Börskollen ser fram emot att följa Clas Ohlsons utveckling när bolaget släpper sin första kvartalsrapport den 4 september och håller sin årsstämma den 6 september.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Clas Ohlson

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Clas Ohlson

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt