Ericsson rusar på börsen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ericsson rusar på börsen

Ericsson

Vinsten var högre än väntat och aktien rusar när börsen öppnar. Men det det blev ett rejält fall i försäljningen för telekomtillverkaren Ericsson i första kvartalet. – Vi ser en svår marknad. Vi har motvind helt enkelt, säger vd Börje Ekholm.

Lönsamhet och vinst lyfter betydligt mycket mer än väntat, visar delårsrapporten. Men en stor del av det förklaras av en engångsintäkt på 1,9 miljarder kronor, enligt Börje Ekholm.

– Det är en kommersiell tvist där vi har fått en engångsintäkt på 1,9 miljarder. Mer än det kommer jag inte att kommentera, säger han till TT.

Behåller ledande position

Enligt Ekholm behåller Ericsson sin ledande marknadsposition, även om kunderna är fortsatt försiktiga med sina investeringar. Han pekar även på "signifikant förbättrade bruttomarginaler".

Vinsten exklusive omstruktureringskostnader steg till 4,3 miljarder kronor för årets första kvartal, jämfört med vinsten på 4,0 miljarder kronor samma tid i fjol.

Resultatet var betydligt bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst exklusive omstruktureringskostnaderna på drygt 2 miljarder kronor. Men drar man bort engångsintäkten på 1,9 miljarder var resultatet bara i runda slängar 400 miljoner bättre än väntat.

Men för aktiespekulanterna räckte det. Aktien stiger cirka fem procent i öppningen.

Större bakslag än väntat

Omsättningen föll till 53,3 miljarder från 62,6 miljarder ett år tidigare. Detta bakslag var större än väntat.

– Det är en svår marknad. Vi såg egentligen en svår marknad förra året också, som har fortsatt in i år. Dessutom påverkas nu första kvartalet av att Indien drar ned sina investeringar efter oerhört snabb utrullning förra året – egentligen den snabbaste i världen. Vi ser det komma ner och därför är marknaden svag första kvartalet, säger Börje Ekholm.

Enligt Ericssonchefen pekar det mot en vändning uppåt i andra halvåret 2024, då ett stort kontrakt med operatören AT&T börjar ge effekt. Han noterar även att varulagren i Nordamerika ser ut att behöva börja fyllas på igen.

– Vi har potential att stabilisera vår försäljning under andra halvåret, säger Ekholm.

Måste anpassa kostymen

Delårsrapporten kommer sedan Ericsson varslade om nedskärningar på 1 200 tjänster i Sverige i slutet av mars, med hänvisning till en utmanande mobilnätsmarknad.

– Det kommer att vara en svag marknad under 2024. Då måste vi anpassa kostnadskostymen, säger Ekholm.

– Det inget vi vill göra, men något vi måste göra, tillägger han.

Källa: Olle Lindström/TT, Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ericsson

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ericsson

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt