Försvarssektorn når rekordnivåer – största ökningen på 14 år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Försvarssektorn når rekordnivåer – största ökningen på 14 år

Försvarssektorn

Enligt Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) nådde de globala militärutgifterna en rekordhög nivå på 2443 miljarder dollar 2023, mitt under en global försämring av fred och säkerhet. Detta markerar en ökning på 6,8% från föregående år och den största årliga ökningen sedan 2009. Ökningen speglar den ökade otryggheten globalt och är en direkt respons på den globala försämringen i fred och säkerhet.

  • Ryssland och Ukraina, som är aktivt i krig, toppade listan över de länder som ökade sina militärutgifter mest 2023, med 51% respektive 24%.
  • Polens militärutgifter ökade med 75% 2023, medan Tysklands och Storbritanniens utgifter ökade med 9% och 7,9% respektive.
  • Tvisterna i Mellanöstern bidrog också avsevärt till den globala ökningen av militärutgifterna.

Ökade spänningar driver utgifterna

Rapporten avslöjar att militärutgifterna har stigit nio år i rad och att de förstärktes i alla världsregioner för första gången sedan 2009. Detta kopplas till kriget i Ukraina, men även till ökade spänningar i Mellanöstern och andra utvecklingar, såsom motgångar mot organiserad brottslighet och gängvåld i Centralamerika och Karibien.

Stora utgifter i krigsdrabbade länder

Rysslands faktiska militärutgifter låg långt över Ukrainas med en uppskattad summa på 109 miljarder dollar, vilket gör att landet har den tredje största militärutgiften internationellt, efter USA och Kina. Ukrainas militärutgifter uppgick till omkring 64,8 miljarder dollar - cirka 59% av Rysslands utgifter, men 37% av Ukrainas BNP skriver CNBC.

Effekter på NATO-länder

Kriget mellan Ryssland och Ukraina har också drivit upp militärutgifterna på andra håll, vilket har fått länder att tänka annorlunda kring sin säkerhetsutblick. Bland annat Polens militärutgifter sköt i höjden med hela 75% under 2023. USA, som spenderar mest på sin militär, noterade en 2,3% årlig ökning i sådana utgifter till 916 miljarder dollar 2023.

Något som gynnar bland annat Saab

Saab:s vd, Micael Johansson, uttryckte senast i januari i år sin tro på att försvarsindustrin kommer att se en långvarig tillväxt, enligt en intervju i Dagens Industri vilket vi skrev om på Börskollen.

Denna tillväxt beror på en ökad efterfrågan på Saabs produkter som följd av bland annat konflikten i Ukraina. Johansson påpekade också då att ett eventuellt medlemskap i Nato för svensk del kan ge företaget tillgång till känsligare områden.

Här på Börskollen fortsätter vi bevaka dessa globala händelser och deras påverkan på ekonomin och kommer att fortsätta hålla er uppdaterade om utvecklingen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Saab

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt