Förvaltaren om MAG7 – Och så hittar du nästa stora tech-vinnare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Förvaltaren om MAG7 – Och så hittar du nästa stora tech-vinnare

Förvaltaren

I väntan på Nvidias rapport, har de övriga bolagen i The Magnificent Seven (MAG7) redan redovisat sina siffror för det fjärde kvartalet 2023. De fem teknikjättarna Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) och Microsoft uppvisar stark tillväxt och stärkta marginaler. Men med AI:s framfart ställs frågor om framtiden för dessa bolag och deras aktiepriser, menar Carnegies fondförvaltare Johan Grip.

  • MAG7-bolagen, exklusive Nvidia, ökade sin omsättning med 14 procent i genomsnitt under Q4 2021, jämfört med nära noll året innan.
  • Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook) och Microsoft uppvisar stärkta marginaler, trots potentiella hot från AI:s framfart.
  • Nvidia, som är den tydligaste vinnaren på AI-vågen, väntas rapportera en försäljningstillväxt på hela 235 procent.

Stark tillväxt och stärkta marginaler

De fem teknikjättarna Alphabet, Amazon, Apple, Meta och Microsoft ökade sin omsättning med hela 14 procent i genomsnitt under fjärde kvartalet 2023. Jämfört med året innan, då snittet låg nära noll, är detta en betydande förbättring, förklarar han.

Dessutom uppvisar bolagen stärkta marginaler, vilket gav ytterligare stöd till vinsttillväxten. Bolagens framgångar beror i stor utsträckning på deras förmåga att sänka kostnaderna i kölvattnet av pandemin.

"Framåt är potentialen till vinsttillväxt från kostnadsneddragningar rimligen mindre. Det är en risk jag ser för de här bolagen. De möter också tuffare jämförelsetal i år," menar förvaltaren och tillägger även att värderingen för dessa bolag är tämligen hög;

De fem bolagen jag nämnde ovan har ett P/E-tal på cirka 30 i genomsnitt, vilket är högt. Den breda USA-börsen inklusive dessa bolag ligger på drygt 20."

Detta rapporterar Carnegie om.

AI:s framfart och dess påverkan på bolagen

Bland MAG7-bolagen är Nvidia den tydligaste vinnaren på AI-vågen. När de rapporterar på onsdag väntas försäljningstillväxten vara hela 235 procent, och vinsttillväxten ännu högre.

Förvaltaren lyfter även att Microsoft och Meta framstår som vinnare på AI, men det finns frågetecken kring Alphabet.

"Deras sökverksamhet har väldigt höga marginaler och framöver kan sökande möjligen ske på ett annat sätt. Det kan också bli dyrare att leverera svar."

Hur hittar man nästa stora tech-vinnare?

För privata investerare som söker exponering mot tech-sektorn, är det viktigt att titta utanför Sverige, menar förvaltaren. Marknader som datacenter erbjuder goda långsiktiga tillväxtmöjligheter och kan ge bredare exponering och stabilare bolag.

"Vi brukar också poängtera att investerare inte behöver köpa bolagen folk pratar om allra mest. För att få bredare exponering och stabilare bolag bör man leta i hela värdekedjan," avslutar han.

Läs även: Trots utmaningar – Analys ser stor potentiell uppsida i däcktillverkaren

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt