Fritidshusmarknaden: "Lägsta priserna på flera år"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Fritidshusmarknaden: "Lägsta priserna på flera år"

Fritidshusmarknaden:

Det finns fortfarande möjligheter att köpa prisvärda sommarstugor i flertalet attraktiva områden. Trots att fritidshusmarknaden har genomgått en dramatisk tid, präglas marknaden av avvaktan och färre budgivningar. Det finns dock områden där försäljningen håller god fart trots höga räntor och global oro.

  • Fritidshusmarknaden genomgår en avvaktande period med färre budgivningar och minskade affärer.
  • Priset på attraktiva objekt har hållits uppe, medan mindre attraktiva områden har sett större prisnedgångar.
  • Vissa områden, till exempel Båstad och kring Vaxholm, håller fortfarande höga priser medan andra, som Gotland och Bohuslän, har sett prisfall.

Enligt Johan Ahlén, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, kan prisnedgången delvis bero på att det finns stora fritidshusområden med många objekt till salu.

Det handlar som vanligt om läge, läge och läge

Men, som Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån, konstaterar i hos Privata Affärer: "Det handlar som vanligt om läge, läge och läge". Attraktiva objekt har behållit sina höga priser, medan mindre eftertraktade objekt har drabbats hårdare.

Olika utveckling i olika områden

Även om priserna har fallit i flera områden, är det inte lika över hela landet. I kustområdena runt Trosa och Nyköping har priserna fallit med hela 26 procent, och på Gotland har marknaden backat med 15 procent.

Däremot har priset på fritidshus i Båstad och kring Vaxholm hållits uppe, med genomsnittspriser kring 6 miljoner kronor. Simrishamn har också sett en stark prisutveckling och är nu det tredje dyraste området i landet efter dessa två.

Experternas syn på framtiden

Sara Ekblom på Mäklarhuset i Simrishamn menar att det blir mer folk på visningarna och att det verkar som om folk väntar på räntesänkningar. Samtidigt konstaterar Johan Engström att det är lättare att fynda på fritidshusmarknaden nu när den är lugnare och mer försiktig. Han tror att räntesänkningar och ökad aktivitet för permanentboenden eventuellt kan börja påverka fritidshusmarknaden inom kort.

Läs också: Jämför bolån (rörliga och bundna) för att hitta lägsta räntan för dig

Vi på Börskollen ser fram emot att följa utvecklingen på fritidshusmarknaden framöver. Trots den nuvarande avvaktande perioden finns det potential för både köpare och säljare att göra goda affärer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt