Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Fritidshusmarknaden

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden. Fritidshusmarknaden är av naturliga skäl betydligt mindre än villa- och lägenhetsmarknaden.

Fritidshusmarknaden är av naturliga skäl betydligt mindre än villa- och lägenhetsmarknaden. Svensk mäklarstatistik redovisar därför enbart försäljningssiffror på årsbasis. För TT:s räkning har dock bostadssajten Hemnet sammanställt statistik gällande de senaste 60 dagarnas utveckling.

Där märks nu en prisökning på 4 procent jämfört med samma period förra året men framförallt en tydlig ökning när det gäller antalet sålda objekt. 531 objekt har sålts under perioden till ett genomsnittspris på 1,95 miljoner kronor. Detta kan jämföras med 388 objekt och ett snittpris på 1,88 miljoner kronor samma period 2023.

"Vår bild är att signalerna kring kommande räntesänkningar har haft påverkan. Fler är nu motiverade att agera vilket driver på både aktivitet och prisutvecklingen", skriver Hemnets analytiker Erik Holmberg i en kommentar till TT.

Vill hitta hus till sommaren

Den allra viktigaste perioden inleds dessutom nu när många ger sig ut på marknaden för att försöka ett fritidshus inför sommarsäsongen.

"Det vi ser nu och sett de senaste månaderna är ändå positiva signaler på fritidshusmarknaden. Nu går vi in i den period, maj, juni, juli, som är de månaderna då aktiviteten brukar vara som högst" , skriver Erik Holmberg.

Fritidshusmarknaden är dock svårbedömd, enligt mäklarföretag som TT talat med. Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg konstaterar att fritidshusen rusade runt 30 procent i pris i samband med pandemin, men har nu bara sjunkit tillbaka omkring tio procent. Det kan också komma en rekyl nedåt, påpekar han.

Svårbedömd prisbild

Johan Engström, vd för Fastighetsbyråns, beskriver prisbilden som svårbedömd och resonerar ungefär likadant som sin kollega Marcus Svanberg.

– Det behövs en kraftigare nedgång på räntemarknaden när det gäller fritidshus för att den ska ta fart, jämfört med permanentboendet, säger Johan Engström.

Källa: Tobias Österberg/TT, Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt