Frossa på Parisbörsen – "stor osäkerhet"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Frossa på Parisbörsen – "stor osäkerhet"

Frossa

Det har varit skakigt på Parisbörsen sedan president Emmanuel Macron utlyste nyval efter fiaskot i EU-valet. – Här kastas man oväntat ut i något sorts politiskt vakuum.

Att presidenten, mitt under EU-valnatten den 9 juni, upplöste regeringen och utlyste nytt parlamentsval kom som en överraskning för alla.

– Även om det går att ana hur den politiska logiken ser ut, så är det klart att det första som händer är att det blir stor osäkerhet i det franska samhället och på franska börsen, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Marknaden har reagerat på Macrons besked genom att trycka upp räntorna och trycka ner börsen, som fallit cirka fem procent. Dessutom försvagades euron av EU-valet där etablerade partier backade och partier i ytterhögern gick framåt.

– Det är inte ovanligt att marknaden reagerar så här i samband med val som har oväntade eller otydliga utfall. Det som möjligen är nytt är att Europaparlamentsvalet börjar få en större betydelse, att det har blivit viktigare. Men det visar också hur skör den politiska situationen är i många länder.

Potentiell högerframgång oroar

Att parlamentsvalet som utlysts i Frankrike väntas bli en framgång för ytterhögern ökar oron på börsen, berättar Jens Magnusson. Första omgången hålls den 30 juni, den andra den 7 juli.

– Man är helt enkelt lite orolig för vilken politik som ska föras. Man är även fundersam över om det politiska systemet i Frankrike verkligen klarar av att hantera situationen med Macron som president men med en annan politisk färg på regeringen.

Osäkerheten handlar bland annat om hur Marine Le Pens parti, Nationell samling, kommer att ställa sig till frågor som rör det europeiska samarbetet, såsom tullar och handel, samt migration och kommande stöd till Ukraina.

– Sedan Brexit har det varit Frankrike och Tyskland som varit drivande i Europasamarbetet. Frågan är hur samarbetet mellan länderna skulle fungera om vi får en tydlig drivning åt höger i Frankrike.

Skakig ekonomi

I grunden har Frankrike även en ganska skakig ekonomi, med stora underskott och en stor statsskuld, säger Jens Magnusson.

– Därför behöver man strama åt finanspolitiken och minska underskotten. Marknaden undrar om ett politiskt splittrat Frankrike med en högerpopulistisk regering kommer klara av att göra det.

Han fortsätter:

– Oftast är det som mest oroligt när man vet som minst. Det är just osäkerheten som är ett stort problem. Det är inte omöjligt att det lugnar ner sig lite när vi har ett resultat så småningom, oavsett vilket det blir.

Källa: Lisa Svensson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt