Glöm räntesänkning – kan dröja till september
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Glöm räntesänkning – kan dröja till september

Glöm

Pressade bolånetagare kan glömma en räntesänkning i veckan. Det kan dröja till hösten innan Riksbanken sänker, spår Handelsbanken.

När Riksbanken tidigare i år beslutade att för första gången på över åtta år sänka styrräntan, var det ytterst efterlängtat för många hushåll som sett boendekostnaderna rusa de senaste åren.

Men inför torsdagens besked från Riksbanken är förväntningarna lågt ställda. Från Riksbanken och Erik Thedéens håll har kommunikationen varit tydlig: ytterligare två sänkningar är aktuella under 2024 men först under andra halvåret – med andra ord inte i juni.

Detta trots att den ekonomiska utvecklingen nu går mer och mer i rätt riktning för Riksbanken.

Starkare valuta

– Man har fått in inflationssiffror som är i linje med Riksbankens prognos och kronan har återhämtat sig efter att den försvagades efter räntebeskedet i mars, påpekar Claes Måhlén, chefsstrateg vid Handelsbanken.

Men om nu alla dessa faktorer finns, borde inte Riksbanken passa på och sänka redan i juni?

– Nej, det tycker jag inte man kan säga. Inflationen är fortfarande inte på två procent, trenden ser bra ut men vi tycker fortfarande att det finns frågetecken och vi pekar bland annat på tjänstepriserna, globalt ser vi också att varupriserna börjat att öka, säger Måhlén och utvecklar ytterligare:

– Det här är en väldigt annorlunda penningpolitisk cykel, höjningarna har varit snabbare än de varit historiskt men sänkningarna kommer också att bli mer gradvisa.

Först i september

Den sammanlagda bilden gör att Handelsbanken till skillnad från vissa andra bankaktörer nu spår att nästa räntesänkning sker i september och inte i augusti.

– Då vet man lite mer vad såväl Federal Reserve (USA:s centralbank) liksom Europeiska centralbanken (ECB) gör, och man hamnar i takt med prognosuppdateringar, motiverar Måhlén.

För någon som sitter med höga bostadslån kan varje extra månad med en styrränta på den nuvarande nivån, 3,75 procent, kännas extra tuff. Men för svensk ekonomi i stort har det dock mindre betydelse om sänkningen sker i augusti eller i september, poängterar Claes Måhlén.

– Juni är uteslutet och inte motiverat skulle jag tycka. Augusti eller september är mer tycke och smak.

Rättad: I en tidigare version angavs fel nivå för styrräntan.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Handelsbanken

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt