Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Guld eller inflation: Vem vinner investeringskampen?

Guld har en djup emotionell koppling till kulturer och har länge varit en pålitlig investering för ekonomiska akter. Investorer har betraktat detta ädla metall som ett användbart skydd mot inflation eftersom det ger dem möjlighet att bevara sin köpkraft när priserna stiger över hela ekonomin.

Det är intressant att notera att under andra halvåret 2023 ökade efterfrågan på guld med 4% jämfört med föregående år. Detaljpriserna, mätta genom konsumentprisindex (CPI), steg med hela 4,81% under det andra kvartalet som avslutades i juni 2023. Priset på 24-karatigt guld den 13 september nådde SEK 675.42 per gram, vilket representerar en ökning på 0,86% jämfört med priset för en månad sedan.

Investeringsguld har också visat sig vara en lönsam investering under perioder med fallande aktiemarknader, försvagad valuta och geopolitisk osäkerhet, bland andra faktorer. Här är en detaljerad vägledning om hur man väljer de bästa investera i guld för att hantera inflation.

Varför är guld ett bra skydd mot inflation?

Inflation minskar individers köpkraft och påverkar investeringar negativt när priserna stiger, men inkomsterna förblir oförändrade. Även om guld kanske inte kan matcha inflationens takt, har det bevisat sig vara ett värdefullt skydd mot finansiella risker.

Här är några framträdande fördelar med att investera i guld som skydd mot inflation:

 1. Guld ökar normalt i värde över tid. Som exempel, år 2017 var värdet av 10 gram guld SEK 3,904.54, och idag har det ökat med nästan 40% till SEK 6,700.39 den 14 september 2023.
 2. Guld har en stark historisk track record när det kommer till att behålla sitt värde över längre perioder jämfört med andra tillgångar, och det är därför det är viktigt att lära sig hur man investerar i guld.
 3. Guld presterar bättre när landets valuta försvagas. Inflation tenderar att devalvera en nations valuta när priserna på varor stiger. Men guld har en tendens att öka i värde när värdet på landets valuta sjunker på grund av inflation.
 4. Efterfrågan på guld ökar när inflationen stiger. Det finns även en psykologisk faktor där investerare associerar guld med ett användbart skydd mot inflation. I allmänhet tappar de flesta människor förtroendet för deras lands valuta på grund av devalvering och vänder sig därför till investeringar i fysiska tillgångar som guld.

Vad du bör överväga när du investerar i guld under rädsla för inflation

Priset på guld stiger när efterfrågan ökar, och detta drivs vanligtvis av både hushålls- och industriell efterfrågan samt investeringsefterfrågan.

Vad påverkar priset på guld?

Priset på guld kan variera inte bara i storlek och vikt, utan även i marknadsvärde. Det påverkas av en rad faktorer, varav några av de viktigaste inkluderar:

 1. Ekonomiskt klimat: Guld betraktas ofta som en säker hamninvestering. När ekonomin är instabil, eller under finanskriser, tenderar investerare att köpa guld, vilket kan driva upp dess pris.
 2. Tillgång och efterfrågan: Priset på fysiskt guld kan öka eller minska beroende av tillgången på marknaden. Om efterfrågan överskrider tillgången, stiger priset och vice versa.
 3. Inflation: Guld kan fungera som ett skydd mot inflation eftersom dess värde inte är direkt kopplat till valutor som kan devalveras vid hög inflation.

Här är de viktigaste sätten att investera i guld

Det finns flera olika sätt att investera i guld, och valet beror ofta på dina investeringsmål och risktolerans. Här är några av de vanligaste alternativen:

 • Fysiskt guld: Genom att köpa fysiskt guld innehar du den faktiska äganderätten till guldet. Det kan lagras själv eller hos en guldförsäljare.
 • Futures: Guldfutures är kontrakt som ger dig rätt att köpa en mängd guld till ett förutbestämt pris på en framtida tidpunkt.
 • ETF: Börshandlade fonder (ETF:er) innehåller en portfölj av tillgångar, inklusive guld. Guld-ETF:er är kopplade till guldpriset och handlas på börsen.
 • Gruvaktier: Investering i aktier i företag som är involverade i guldgruvdrift är ett sätt att indirekt investera i guld utan att äga det fysiskt.

Olika typer av fysiskt guld

Det finns olika former av fysiskt guld som du kan köpa eller investera i. Här är några vanliga typer:

1. Guldstång: Detta är präglat guld som är formad som en stång.

2. Bullion: En allmän term för guld i form av stänger, mynt eller rundlar som är mycket rent, vanligtvis över 99,5%.

3. Mynt: Officiellt sanktionerade guldmynt som ibland används som valuta.

4. Lingot: Guld som smälts och hälls i en form för att bilda en stång.

5. Rundlar: Guldmynt som inte har officiell sanktionering men fortfarande innehåller guld och har ett ekonomiskt värde.

Slutsats

Sammanfattningsvis, även om guld kan fungera som ett användbart skydd mot inflation, är dess pris föremål för fluktuationer av olika skäl. Dessutom påverkas guldpriset inte bara av stigande priser på varor; faktorer som tillgång och efterfrågan, investerares sentiment och andra dynamiker på råvarumarknaden spelar också in. Experter föreslår därför att det bästa sättet att skydda sina investeringar mot finansiella risker i tider av inflation är att diversifiera sin investeringsportfölj och investera i tillgångar som behåller sitt värde över tid.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.