Guldpriset rusar: "Inte kassaskåpssäkert"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Guldpriset rusar: "Inte kassaskåpssäkert"

Guldpriset

Det är rusning på guld och priset slår rekord på rekord. Förväntade räntesänkningar kan driva upp det ytterligare. – Men det är inte kassaskåpssäkert, säger Jörgen Kennemar på Swedbank.

Priset på guld har i veckan varit uppe på nya rekordnivåer över 2 300 dollar per uns (31,3 gram). Ökningen i år är mer än 11 procent. Flera faktorer ligger bakom, enligt Jörgen Kennemar, företagarekonom och råvaruanalytiker. Att centralbankerna spås börja sänka styrräntorna framåt sommaren är en.

– Det är en bit kvar och en del tycker att man ska skjuta fram räntesänkningarna, inte minst i USA, men det finns ändå en marknadsförväntning om att räntetoppen är nådd. Det brukar generellt sett stärka råvarupriser, säger han.

Allmän osäkerhet

Att Kinas centralbank köper upp guld, delvis för att gardera sig mot problemen på landets fastighetsmarknad, är en annan.

– Sedan är det en allmän osäkerhet i geopolitiken, osäkerhet om utvecklingen i Mellanöstern, som skjuter upp guldpriset till de här höjderna.

Kennemar säger att mycket tyder på fortsatt pristryck uppåt.

– Skulle centralbankerna sänka räntorna under det andra halvåret som marknaden prissätter, borde det kunna skjuta upp guldpriset ytterligare. Och fortsätter det osäkra geopolitiska läget i Mellanöstern ger även det stöd för det. Mycket talar för att vi kommer att se ett fortsatt högt pris framöver, på kort sikt i alla fall.

Trygg investering

Guld ses som en trygg investering i turbulenta tider och utgör en stor del av många centralbankers valutareserver.

Samtidigt finns det bättre alternativ för investerare när räntorna är höga, då guld inte ger avkastning den vägen. Och även ädelmetallerna svänger och är förenade med risker.

– Det är ingen kassaskåpssäker utveckling. Skulle inflationen överraska på uppsidan och att räntesänkningarna inte realiseras kan det få en annan effekt på guldpriset naturligtvis, säger Jörgen Kennemar.

– Utvecklingen kan vända och är avhängig av vad som händer i omvärlden. Ska man placera i guld ska man ta höjd för att det också kan gå ned.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt