Halveringen av Bitcoin – vad händer och vad innebär det för dig?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Halveringen av Bitcoin – vad händer och vad innebär det för dig?

Halveringen

Den senaste halveringen av bitcoin har nyligen ägt rum, vilket innebär att belöningen för att utvinna nya bitcoins har minskat. Denna händelse, som inträffar vart fjärde år, har följts noggrant av investerare då det teoretiskt sett minskar incitamentet att producera nya bitcoins och därmed kan utlösa prisökningar. Forskare menar dock att denna halvering kan skilja sig från tidigare händelser, med en unik marknadsdynamik och ökande mognad på marknaden.

  • Halveringen av bitcoin har tidigare lett till prisökningar på kryptovalutan.
  • Den nuvarande marknadsdynamiken och ökande mognad på marknaden kan dock göra denna halvering unik.
  • En annan faktor som kan påverka är inträdet av institutionella investerare och lanseringen av börshandlade produkter för kryptovalutor.

Historiska halveringar och deras effekt

Bitcoin har genomgått fyra halveringar sedan dess tillkomst. Den första ägde rum 2012 och den senaste inträffade nu i år. Efter varje halvering minskar belöningen för att utvinna nya bitcoins, vilket innebär att frekvensen av nya BTC som injiceras i systemet minskar.

Historiskt sett har detta lett till prisökningar; exempelvis ökade värdet på BTC med 51% respektive 83% under de sex månader som följde på de två senaste halveringarna.

Varför denna halvering kan vara annorlunda

En studie utförd av forskargruppen för 21Shares visade att effekten av halveringen har minskat över tid, med varje händelse som leder till en minskning av tillväxttakten i värdet på bitcoin.

Detta tyder på en ökande mognad på marknaden. Dessutom ligger bitcoin för närvarande nära sin högsta notering någonsin, medan den under tidigare halveringar har handlats 40-50% under tidigare högsta noteringar.

Detta rapporterar Morningstar om.

Effekten på bitcoin-ETF:er

Lanseringen av börshandlade produkter för kryptovalutor har varit en viktig faktor i denna cykel. Enligt 21Shares har BTC spot ETF:er visat stora handelsvolymer och signalerat ett stort intresse från traditionella investerare. Dessutom har inträdet av institutionella aktörer förändrat investeringsvanorna, med långsiktiga innehavare som blir allt viktigare. Om denna trend fortsätter kan Bitcoins utbud bli alltmer begränsat, vilket skulle kunna leda till ett minskat utbud och en potentiell prisökning som följd.

Vi fortsätter följa utvecklingen noga och dess påverkan på marknaden. Det är tydligt att den nuvarande dynamiken mellan utbud och efterfrågan skiljer sig mycket från det förflutna, vilket gör framtida utveckling spännande att håla koll på.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt