Han kan avgöra om vårdstrejken är farlig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Han kan avgöra om vårdstrejken är farlig

Han

Farliga för människoliv eller som innebär att betydande ohälsa består – det är konfliktkonsekvenserna som strejknämnden får stoppa om vårdfackets eventuella strejk går för långt.

Vårdkonflikten har pågått sedan 25 april, men av det något mildare slaget än så länge, även om mängder av planerade operationer fått ställas i kölvattnet av övertidsblockaden. Men om knappt två veckor kan konflikten övergå i en regelrätt strejk om ingen lösning nåtts innan dess.

Och i nuläget finns inga öppningar alls – tvärtom. Båda parter skyller den andre för att i princip inte ens vilja förhandla. SKR vill ha in statliga medlare. Nej, säger facket, det skulle riskera försämra villkoren. Vårdförbundets krav är kortare arbetstid. Alldeles för dyrt, kontrar arbetsgivarna.

Inget ärende än

Enligt arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) håller de lokala sjukhuscheferna nu på att gå igenom de varslade strejkeffekterna. Om några dagar kan det tänkas att det därmed ramlar in ärenden hos nämnden.

– Vi har inte fått något ärende än, men vi har haft ett möte för att prata igenom förutsättningarna, säger Göran Hägglund.

En anmäld åtgärd får nämnden högst två veckor på sig att ta ställning till. Den kan i vissa fall få skjuta på den aktuella strejkåtgärden en vecka.

Nämnden består av tre från den fackliga sidan, tre från arbetsgivarhåll och tre oberoende. I praktiken lär det bli de tre oberoende som avgör om strejken är samhällsfarlig eller ej.

Senast 1995

Kriterierna för när en konfliktåtgärd anses som samhällsfarlig är om den innebär fara för människors liv, eller att betydande ohälsa består, eller att åtgärden stör viktiga samhällsfunktioner, berättar Göran Hägglund.

Men det är inte alls säkert att nämnden sätts i arbete.

– Det senaste protokollet som vi kan hitta från motsvarande nämnd är från 1995, säger Göran Hägglund.

Även då bråkade, på den tiden, motsvarande parter Vårdförbundet och SKR om effekterna av fackets strejkåtgärder, i Norrbottens läns landsting.

Fakta: Vårdkonflikten

Sedan 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad.

Blockaden utvidgades 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner. Runt 2 000 medlemmar kommer 4 juni att lägga ner arbetet om ingen lösning nåtts innan dess.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt