Kurskollaps för storbanken efter svag rapport
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kurskollaps för storbanken efter svag rapport

Kurskollaps

Det går sämre än väntat för Handelsbanken och ledningen flaggar för åtgärder. Börsen är föga imponerad. Aktien rasar med cirka 10 procent i förmiddagshandeln och hela årets kursuppgång är utraderad med råge.

Bankens vinst pressas nedåt då räntenetto – vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – sjunker. Samtidigt lyfter kostnaderna med 12 procent i första kvartalet.

"I ett kvartal där kostnaderna stiger snabbare än intäkterna är vi självklart inte nöjda", skriver banken i ett pressmeddelande.

Minskad vinst

Det oväntat svaga resultatet gör att banken nu flaggar för "ett resolut förändringsarbete i ett högre tempo".

Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024. Under motsvarande kvartal ett år tidigare låg vinsten på 8,5 miljarder kronor.

Räntenettot, det banken tjänade på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, steg till 11,6 miljarder under det senast avslutade kvartalet. Det kan jämföras med 11,5 miljarder ett år tidigare och analytiker hade räknat med att det skulle stiga upp till omkring 12,0 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Det faktum att det är skottår i år, vilket ger en extra dag under kvartalet, bidrog enligt banken med 103 miljoner kronor till räntenettot. Det hade alltså varit oförändrat om det inte hade varit skottår.

Provisionsnettot, det banken tjänar på avgifter och provisioner, var oförändrat på 2,8 miljarder – också det något sämre än väntat.

Återföringar av kreditförluster

När det gäller kreditförluster blev detta en positiv post för Handelsbanken i första kvartalet till följd av nettoåterföringar som uppgick till plus 95 miljoner kronor. Under första kvartalet 2023 låg kreditförlusterna på minus 30 miljoner kronor.

Kostnaderna för banken drar dock i väg uppåt med 12 procent under kvartalet, till 6,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med 5,8 miljarder ett år tidigare. Personalkostnaderna lyfter med 13 procent.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Handelsbanken

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt