Här är fonderna som presterat bäst under 2024 – och vad som förenar dem
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Här är fonderna som presterat bäst under 2024 – och vad som förenar dem

Här

Stockholmsbörsen har haft en stark start på 2024 med en ökning på cirka 11 procent. En närmare titt på de bäst presterande fonderna visar att särskilda sektorer och regioner har haft en bättre utveckling än andra. Aktivt förvaltade fonder har överlag överträffat indexfonder under årets första halvår.

  • Aktivt förvaltade fonder presterar bättre än indexfonder
  • Turkietfonder och teknikfonder i topp
  • Högre avgift kan löna sig med rätt fondval

Stockholmsbörsens breda index, inklusive utdelningar, har stigit ungefär 11 procent sedan årsskiftet. Vissa fonder har dock överträffat marknadens genomsnitt betydligt, särskilt inom specifika sektorer och regioner. Det konstaterar Avanzabloggen  som har botaniserat på fondmarknaden.

Aktivt förvaltade fonder dominerar

Under första halvåret 2024 har turkietfonder, nordamerikanska fonder och teknikfonder visat de bästa resultaten. Gemensamt för dessa toppresterande fonder är att de är aktivt förvaltade. Dessa fonder har inte bara presterat bättre än de bästa indexfonderna, utan också visat att en högre avgift kan vara motiverad om avkastningen är tillräckligt hög.

Det är dock viktigt att påpeka att även aktivt förvaltade fonder kan misslyckas. De tio fonderna med sämst utveckling hittills i år är också aktivt förvaltade, medan indexfonderna har visat mer stabilitet i dessa fall.

Topplistorna för första halvåret 2024

Bland de bäst presterande fonderna hittills i år hittar vi BNP Paribas Turkey Equity Classic R med en avkastning på 58,20 procent och HSBC GIF Turkey Equity AC som ökat med 50,44 procent. Teknikfonder som SEB Artificial Intelligence C och Janus Henderson Hrzn GlbTechLdrs har också presterat starkt.

På indexfondssidan har Länsförsäkringar USA Index visat en imponerande utveckling med en ökning på 24,99 procent. Andra välpresterande indexfonder inkluderar Öhman Marknad USA A och Amundi IS S&P 500 ESG Index AE Acc.

Avanzabloggen har även tittat på de fonder som haft sämst utveckling i år. Fonderna i botten är främst regionfonder i Brasilien- och Latinamerika samt fonder som investerar i förnybar energi.

Vi på Börskollen ser fram emot en fortsatt intressant utveckling på fondmarknaden under resten av året och kommer att hålla våra läsare uppdaterade med de senaste nyheterna och analyserna.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien BNP Paribas

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt