Här är hoten mot lägre ränta
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Här är hoten mot lägre ränta

Här

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen. .

.

Förändrat prissättningsbeteende

Något analytikerna noterat under den kraftiga inflationsuppgång som varit är att företagen ändrat sitt prissättningsbeteende, förklarar Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank.

– Nästa år, när vi har fått ned inflationen och kostnadstrycket kanske börjar komma tillbaka, då vet företagen att det gick att höja priserna – och det kan ske igen. Det är inte helt uteslutet att vi ser ett förändrat prissättningsbeteende, och det skulle kunna få inflationen – i Sverige, på europeisk och global nivå – att börja stiga.

Med ett lönetryck uppåt kan det bli en dubbel "inflationsimpuls".

Geopolitiska risker

Mycket tyder också på att de geopolitiska riskerna kommer att öka. Ett tilltagande handelskrig mellan Kina och USA, och mellan Kina och Europa, med en ökad global fragmentering kan få stora konsekvenser, enligt Persson.

Det kan påverka tillgången på varor och energi och kan få priserna, och inflationen, att stiga.

– Det kan komma gradvis efter valet i USA och byggas upp.

.

Eskalerande konflikter

De stora pågående konflikterna i världen kan eskalera. Konflikten i Mellanöstern och Irans agerande och oljan är viktiga faktorer.

– Men det är svårt att säga. De här konflikterna har alltid funnits någonstans i världen. Det behöver i så fall eskalera till en annan nivå. Ofta slår det mot det energirelaterade eller specifika råvaror – och då blir det en inflationsimpuls av det.

.

Klimatpåverkan

Återkommande effekter av den globala uppvärmningen – som bränder, torka och översvämningar – riskerar att bli vanligare. De senaste åren har bland annat låga vattennivåer i Mississippifloden plågat amerikanska soja- och majsodlare. Värmeböljor har gett svaga olivskördar i södra Europa och Frankrike har fått dra ned på kärnkraften på grund av vattenbrist.

En annan klimataspekt är koldioxidskatter för att motverka klimateffekterna. Det är också inflationsdrivande, påpekar Mattias Persson.

Kronkursen

Riksbanken spår att dagens svaga krona kommer att stärkas på sikt. Ekonomin är i grunden god. Men det finns osäkerheter, enligt Mattias Persson.

– Händer det något globalt, att konfliktytorna eller den globala fragmenteringen ökar, då är risken att kronan tar stryk i den miljön. Det skulle kunna leda till betydligt högre inflationsimpulser.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Swedbank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Swedbank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt