Här är Sveriges (och USAs) största företag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Här är Sveriges (och USAs) största företag

Här

Sverige har varit framgångsrikt som företagarnation och har många stora företag, varav många är börsnoterade. Denna börsnotering ger privatpersoner möjligheten att köpa aktier och följa företagets framgång genom värdestegring och utdelning. Men hur mäter vi ett företags storlek och vilka börsbolag är egentligen störst just nu?

Att definiera storleken på en verksamhet kan vara en utmaning, eftersom det finns flera olika metoder att välja mellan. Det kan exempelvis röra sig om omsättning, vinst, antal anställda eller börsvärde. Vilken metod som är bäst beror på situationen. I börssammanhang, där aktier köps och säljs, är det logiskt att mäta storleken baserat på företagets börsvärde.

Hur beräknas börsvärdet?

Vanligtvis beräknas börsvärdet genom att multiplicera det totala antalet utestående aktier med det aktuella aktiepriset. Genom att använda denna metod får man en klar jämförelse av företagets storlek i jämförelse med andra. Många investerare ser detta som en fördel när de överväger potentiella investeringar.

Topp 10: Sveriges största företag

Vi har listat de tio största företagen i Sverige baserat på deras börsvärde, samt deras aktiekursutveckling under de senaste 12 månaderna.

Notera att ett företags härkomst traditionellt definieras utifrån var dess huvudkontor är beläget. Efter denna definition skulle vissa företag på listan inte räknas med. Vi har dock valt att enbart räkna företag som är börsnoterade i Sverige och har det största börsvärdet i svenska kronor.

Innehåller annonslänkar till Avanza.

 1. AstraZeneca 2 194 miljarder SEK (10 %)
  AstraZeneca är ett globalt bioläkemedelsbolag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel, primärt för behandling av sjukdomar inom terapiområdena som berör andningsvägar, hjärta/kärl/metabolism och cancer.
 2. Atlas Copco 708 miljarder SEK (21 %)
  Atlas Copco är ett verkstadsbolag. Bolaget tillhandahåller kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar, industriverktyg och monteringssystem samt energi- och flödeslösningar.
 3. ABB 705 miljarder SEK (23 %)
  Svensk-Schweiziska ABB är en global leverantör inom kraft- och automationsteknik. Koncernen består av ett flertal divisioner med kärnverksamheten inriktad mot tekniska lösningar som används inom energi- och industrisektorn.
 4. Investor 630 miljarder SEK (13 %)
  Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är idag storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin.
 5. Volvo 449 miljarder SEK (22 %)
  Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer.
 6. Nordea Bank 417 miljarder SEK (11 %)
  Nordea bedriver bankverksamhet. Bolaget erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster, inriktade mot både privat- och företagskunder, inkluderat traditionell kapitalförvaltning, lånefinansiering och pensionssparande.
 7. SEB 266 miljarder SEK (5 %)
  SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster.
 8. Assa Abloy 264 miljarder SEK (14 %)
  Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet.
 9. H&M 248 miljarder SEK (37 %)
  Hennes & Mauritz är en detaljhandelskedja. Utbudet består av kläder, skor och accessoarer och inom koncernen återfinns även varumärkena COS, Monki, Weekday, Cheap Monday samt Other Stories.
 10. EQT 242 miljarder SEK (-6 %)
  EQT är ett riskkapitalbolag. Bolaget verkar inom segmentet private equity och arbetar med investeringar och förvärv inom ett flertal sektorer och regioner på global nivå.

Bonus: 5 största amerikanska jättarna

Om vi jämför med internationella marknader ser vi att många av världens största företag finns på New York-börsen i USA. De största svenska företagen kan verka små i jämförelse med dessa jättar. Stora företag som Apple, Amazon och Microsoft toppar listan över världens största företag, beräknat på börsvärde.

 1. Apple 2 707 miljarder USD
  Apple är ett amerikanskt data- och hemelektronikbolag. Bolaget designar mobiler, datorer och surfplattor. Exempel på varumärken inkluderar Macbook, Iphone, Apple TV, och Ipad.
 2. Microsoft 2 515 miljarder USD
  Microsoft är ett globalt IT-bolag. Bolaget utvecklar, designar och tillverkar ett brett utbud av programvaruprodukter, inklusive hård- och mjukvara, för den globala datamarknaden.
 3. Alphabet (Google) 1 594 miljarder USD
  Alphabet är ett amerikanskt holdingbolag vars största verksamhet återfinns via söktjänsten Google. Inom holdingbolaget är huvudfokus att utveckla informationsteknik och söktjänster, inom koncernen bedrivs även forskning och utveckling av AI (Artificiell Intelligens), samt bioteknik.
 4. Amazon 1 367 miljarder USD
  Amazon.com är ett e-handels- och molntjänstbolag. Bolaget erbjuder idag ett brett utbud av tjänster, inkluderat onlineförsäljning av böcker och hemelektronik, övriga konsumentvaror och molnbaserade lösningar via Amazon Web Services för sina företagskunder.
 5. Nvidia 1 008 miljarder USD
  Nvidia är ett teknikbolag. Bolaget är specialiserade inom visuell datorteknik och erbjuder ett flertal produkter som berör grafikkort, grafikbehandlings-enheter (GPU) och artificiell intelligens (AI).

Källa: Börsdata och Avanza.

Tips: Vill du fördjupa dig med och se fler bolag på topplistorna? Då tipsar vi om vår stora guide om de största svenska bolagen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt