Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Här

Här är Sveriges (och USAs) största företag

Sverige har varit framgångsrikt som företagarnation och har många stora företag, varav många är börsnoterade. Denna börsnotering ger privatpersoner möjligheten att köpa aktier och följa företagets framgång genom värdestegring och utdelning. Men hur mäter vi ett företags storlek och vilka börsbolag är egentligen störst just nu?

Att definiera storleken på en verksamhet kan vara en utmaning, eftersom det finns flera olika metoder att välja mellan. Det kan exempelvis röra sig om omsättning, vinst, antal anställda eller börsvärde. Vilken metod som är bäst beror på situationen. I börssammanhang, där aktier köps och säljs, är det logiskt att mäta storleken baserat på företagets börsvärde.

Hur beräknas börsvärdet?

Vanligtvis beräknas börsvärdet genom att multiplicera det totala antalet utestående aktier med det aktuella aktiepriset. Genom att använda denna metod får man en klar jämförelse av företagets storlek i jämförelse med andra. Många investerare ser detta som en fördel när de överväger potentiella investeringar.

Topp 10: Sveriges största företag

Vi har listat de tio största företagen i Sverige baserat på deras börsvärde, samt deras aktiekursutveckling under de senaste 12 månaderna.

Notera att ett företags härkomst traditionellt definieras utifrån var dess huvudkontor är beläget. Efter denna definition skulle vissa företag på listan inte räknas med. Vi har dock valt att enbart räkna företag som är börsnoterade i Sverige och har det största börsvärdet i svenska kronor.

Innehåller annonslänkar till Avanza.

 1. AstraZeneca 2 194 miljarder SEK (10 %)
  AstraZeneca är ett globalt bioläkemedelsbolag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel, primärt för behandling av sjukdomar inom terapiområdena som berör andningsvägar, hjärta/kärl/metabolism och cancer.
 2. Atlas Copco 708 miljarder SEK (21 %)
  Atlas Copco är ett verkstadsbolag. Bolaget tillhandahåller kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar, industriverktyg och monteringssystem samt energi- och flödeslösningar.
 3. ABB 705 miljarder SEK (23 %)
  Svensk-Schweiziska ABB är en global leverantör inom kraft- och automationsteknik. Koncernen består av ett flertal divisioner med kärnverksamheten inriktad mot tekniska lösningar som används inom energi- och industrisektorn.
 4. Investor 630 miljarder SEK (13 %)
  Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är idag storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin.
 5. Volvo 449 miljarder SEK (22 %)
  Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer.
 6. Nordea Bank 417 miljarder SEK (11 %)
  Nordea bedriver bankverksamhet. Bolaget erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster, inriktade mot både privat- och företagskunder, inkluderat traditionell kapitalförvaltning, lånefinansiering och pensionssparande.
 7. SEB 266 miljarder SEK (5 %)
  SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster.
 8. Assa Abloy 264 miljarder SEK (14 %)
  Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet.
 9. H&M 248 miljarder SEK (37 %)
  Hennes & Mauritz är en detaljhandelskedja. Utbudet består av kläder, skor och accessoarer och inom koncernen återfinns även varumärkena COS, Monki, Weekday, Cheap Monday samt Other Stories.
 10. EQT 242 miljarder SEK (-6 %)
  EQT är ett riskkapitalbolag. Bolaget verkar inom segmentet private equity och arbetar med investeringar och förvärv inom ett flertal sektorer och regioner på global nivå.

Bonus: 5 största amerikanska jättarna

Om vi jämför med internationella marknader ser vi att många av världens största företag finns på New York-börsen i USA. De största svenska företagen kan verka små i jämförelse med dessa jättar. Stora företag som Apple, Amazon och Microsoft toppar listan över världens största företag, beräknat på börsvärde.

 1. Apple 2 707 miljarder USD
  Apple är ett amerikanskt data- och hemelektronikbolag. Bolaget designar mobiler, datorer och surfplattor. Exempel på varumärken inkluderar Macbook, Iphone, Apple TV, och Ipad.
 2. Microsoft 2 515 miljarder USD
  Microsoft är ett globalt IT-bolag. Bolaget utvecklar, designar och tillverkar ett brett utbud av programvaruprodukter, inklusive hård- och mjukvara, för den globala datamarknaden.
 3. Alphabet (Google) 1 594 miljarder USD
  Alphabet är ett amerikanskt holdingbolag vars största verksamhet återfinns via söktjänsten Google. Inom holdingbolaget är huvudfokus att utveckla informationsteknik och söktjänster, inom koncernen bedrivs även forskning och utveckling av AI (Artificiell Intelligens), samt bioteknik.
 4. Amazon 1 367 miljarder USD
  Amazon.com är ett e-handels- och molntjänstbolag. Bolaget erbjuder idag ett brett utbud av tjänster, inkluderat onlineförsäljning av böcker och hemelektronik, övriga konsumentvaror och molnbaserade lösningar via Amazon Web Services för sina företagskunder.
 5. Nvidia 1 008 miljarder USD
  Nvidia är ett teknikbolag. Bolaget är specialiserade inom visuell datorteknik och erbjuder ett flertal produkter som berör grafikkort, grafikbehandlings-enheter (GPU) och artificiell intelligens (AI).

Källa: Börsdata och Avanza.

Tips: Vill du fördjupa dig med och se fler bolag på topplistorna? Då tipsar vi om vår stora guide om de största svenska bolagen.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien ABB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.