Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Harald

Harald Mix försvarar de gröna jättesatsningarna med Northvolt och H2 Green Steel

Harald Mix, grundaren av riskkapitalbolaget Altor, försvarar de omfattande gröna investeringarna i Northvolt och H2 Green Steel (H2GS). Detta kommer i samband med publiceringen av den första av tre kritiska rapporter finansierade av ledande finansprofiler.

Rapporterna, som bland annat riktar sig mot H2GS, har finansierats av framstående finanspersoner som Christer Gardell, Rune Andersson och Carl Bennet. Gardell har tidigare uttryckt sin kritik mot "slöseri med skattepengar", en kommentar som syftade på de stora projekt som Northvolt och H2GS driver.

Justifierar granskningen

Mix förklarar varför flera tunga finansprofiler valt att stödja granskningen av H2GS. Han menar att granskningen är principiellt orienterad och huvudsakligen handlar om Sveriges framtida energiförsörjning och hur vi bör förädla våra naturtillgångar. Mix poängterar dock att det råder en allmän missuppfattning kring statligt stöd till dessa projekt.

”Jag tolkar det som att den externa granskningen är principiellt orienterad, och att det huvudsakligen handlar om den framtida energiförsörjningen i Sverige och på vilket sätt vi bör förädla våra naturtillgångar. Dessutom tror jag att det finns en allmän allergi mot statsstöd och där finns det stora missförstånd. Men avseende H2GS hade det varit billigare för dem att ringa mig och fråga”, säger han.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Utmanar den kommersiella risken

Mix kommenterar också den kommersiella risken med Northvolt och H2GS, vars orderstockar idag uppgår till cirka 600 respektive 120 miljarder kronor. Han utmanar skeptikerna genom att peka på H2GS framgång med att sälja 60 procent av sin produktion till några av världens största stålköpare, med en attraktiv grön premie.

“Kan man som H2GS sälja 60 procent av produktionen de första sju åren till ett trettiotal av världens störta stålköpare med en attraktiv grön premie är det svårt att se den kommersiella risken”, säger han.

Om Northvolt

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson och har idag över 1200 anställda.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Northvolt

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Northvolt

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.