Hemnet: Rekordfå bostadsköpare tror på prisfall
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Hemnet: Rekordfå bostadsköpare tror på prisfall

Hemnet:

Enligt Hemnets Köparbarometer för juni 2024 är det rekordfå köpare som tror på sjunkande bostadspriser. Bara 11 procent av de tillfrågade förväntar sig fallande priser de kommande sex månaderna, vilket är den lägsta nivån sedan mars 2021. Samtidigt ökar andelen som tror på stigande priser.

  • Endast 11 procent av köparna tror på prisfall.
  • 48 procent förväntar sig stigande bostadspriser.
  • Nettotalet i prisförväntan har ökat till +37 procentenheter.

Prisförväntan på bostadsmarknaden

Av de tillfrågade i Hemnets Köparbarometer för juni 2024, uppgav 48 procent att de tror på stigande bostadspriser, vilket är en ökning med 2 procentenheter jämfört med maj. Samtidigt tror bara 11 procent på sjunkande priser, en minskning med 2 procentenheter från föregående månad. Detta innebär ett nettotal – det vill säga skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser– i prisförväntan på +37 procentenheter, en ökning med 4 procentenheter jämfört med maj och sjunde månaden i rad med stigande förväntningar.

Det uppger Hemnet i ett pressmeddelande.

Marknadsanalytikerns syn på utvecklingen

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar att den första räntesänkningen som nu bekräftats har stärkt utvecklingen på bostadsmarknaden.

"Att vi nu fått den första räntesänkningen bekräftat har stärkt utvecklingen på bostadsmarknaden och både priser och aktiviteten på marknaden steg tydligt i maj," säger Holmberg i pressmeddelandet. Han tillägger att det är anmärkningsvärt att så få tror på prisfall med tanke på den osäkerhet som fortfarande råder kring ränteutvecklingen.

Köparbarometern är en undersökning där Hemnets besökare, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden.

Vi på Börskollen följer denna utveckling noga och ser att den starka bostadsmarknaden under våren har överraskat många, speciellt med tanke på den långa period av osäkerhet som föregick denna uppgång.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt