Huawei får ta del av hemlig information
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Huawei får ta del av hemlig information

Huawei

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Justitiekanslern (JK) har tidigare vänt sig till regeringen med en hemställan om ett undantag från sekretessen efter att Huawei inlett ett skiljedomsförfarande gentemot den svenska staten där företaget begärt tillgång till allt material i ärendet.

”Uppgiftslämnandet ska begränsas till vad Justitiekanslern anser är nödvändigt för att bevaka statens rätt och föra dess talan i skiljeförfarandet. Vid ett utlämnande ska Justitiekanslern göra ett förbehåll om att Motpartsombudet inte får utnyttja uppgifterna utanför processen eller lämna dem vidare till Huawei eller någon utomstående”, skriver regeringen i sitt beslut.

Hela historien går tillbaka till oktober 2020 då Post- och telestyrelsen (PTS) utestängde den kinesiska jätten, som konkurrerar med bland annat Ericsson, från det svenska 5G-nätet. Detta på inrådan av Säkerhetspolisen och Försvarsmakten som pekat ut Huawei som ett säkerhetshot. Bolaget sades bland annat ha kopplingar till Kinas kommunistparti.

PTS har i ett utlåtande till Justitiekanslern anfört att ”den skada som kan orsakas de berörda företagen genom att uppgifterna röjs för Huawei torde vara begränsad med hänsyn till de förändringar som skett på marknaden sedan dess”.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ericsson

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ericsson

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt