Hur jämför man bilförsäkringar?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Hur jämför man bilförsäkringar?

Att hitta rätt bilförsäkring kan kännas som en djungel. Det finns en mängd olika alternativ att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken försäkring som passar just dig bäst. Med lite research kan du enkelt hitta en försäkring som ger dig det skydd du behöver till ett bra pris, men hur gör man det och vart börjar man?

Det är precis vad vi ska gå igenom i denna artikeln, hur du kan med hjälp av olika plattformar, tjänster och organisationer för att jämföra och hitta den bilförsäkring som är bäst!

Vart börjar man?

Till att börja med behöver du bestämma huruvida du behöver en trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring. Dessa försäkringar är de bilförsäkringar som i stort sett alla försäkringsbolag erbjuder och innehållet är snarlikt. Vad som skiljer de olika försäkringsbolagen åt är främst ersättningstaket, det vill säga hur mycket du kan få i ersättning för en viss skada. Den andra punkten som skiljer mellan olika försäkringsbolag är priset. Inte ovanligt är det att de skiljer sig några tusen kronor varje år i premiekostnader för samma bilförsäkring hos olika försäkringsbolag. Lär dig mer om trafik-, halv- och helförsäkringar

Försäkringsförmedlare

En försäkringsmäklare är en oberoende aktör som kan hjälpa dig att jämföra priser och villkor från olika försäkringsbolag och hitta den bästa försäkringen för dig. Försäkringsmäklare kan ge dig rådgivning om olika typer av försäkringar och hjälpa dig att välja rätt försäkringsskydd för dina behov. De kan också hjälpa dig att teckna en försäkring och hantera eventuella skador. På SFM:s hemsida kan du läsa mer om försäkringsförmedlare.

Jämförelsesajter

I samband med att samhället blivit mer digitalt så har det också öppnat upp möjligheten för personer som är kunniga att starta en hemsida där de hjälper sina besökare att hitta rätt bilförsäkring. Jämförelsetjänster är mycket vanliga idag och dessa tjänster får provision på försäkringar som de förmedlar, det funkar på samma sätt som en försäkringsförmedlare.

Då konkurrensen inom jämförelsesajterna är stenhård så behöver varje hemsida erbjuda bästa möjliga service för att du som besökare ska kunna jämföra bilförsäkringar på bästa möjliga sätt, vilket är fördel för dig som konsument då dessa jämförelsetjänster bara blir bättre och bättre för varje dag. Ett exempel på en jämförelsetjänst som jämför bilförsäkringar är www.försäkras.se.

Försäkringsbolagens hemsidor

De flesta försäkringsbolag har idag en webbplats där du kan få mer information om deras produkter och tjänster. Ofta kan du även jämföra priset och teckna deras försäkringar direkt från webbplatsen. Webbplatserna kan vara ett bra verktyg för att få en överblick över vad som finns på marknaden och för att hitta en försäkring som passar dina behov.

Men det är viktigt att vara kritisk när du använder dig av försäkringsbolagens webbplatser. Tänk på att de är utformade för att sälja försäkringar, och de kanske inte alltid ger dig den mest objektiva informationen. Det är därför en bra idé att jämföra informationen på flera olika webbplatser innan du fattar ett beslut.

Konsumentorganisationer

Många konsumentorganisationer har egna jämförelsetjänster där du kan jämföra bilförsäkringar från olika bolag. Dessa tjänster är vanligtvis gratis och enkla att använda. Många konsumentorganisationer ger dig möjligheten att ange dina önskemål varpå de sedan tar fram en bilförsäkring som matchar det du söker. Fördelen med att använda en konsumentorganisation när du jämför bilförsäkringar är att de inte har någon koppling till något försäkringsbolag och har därför inget intresse av att rekommendera en viss försäkring framför en annan. De kan därför ge dig opartisk information och rådgivning som du kan lita på. Två exempel på konsumentorganisationer är Konsumenternas och Råd & Rön.

Sammanfattning

När du ska jämföra bilförsäkringar så har du flera olika sätt att göra det på. Vare sig du vill använda någon myndighet, besöka försäkringsbolagens hemsidor, prata med en försäkringsförmedlare eller använda en jämförelsetjänst är helt upp till dig. Vilket sätt du än väljer så kommer du få hjälp till att kunna ta ett klokt beslut när du sedan ska teckna din bilförsäkring.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt