Tummen upp för inflationssiffra från USA
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Tummen upp för inflationssiffra från USA

Tummen

Börsen lyfter och marknadsräntor sjunker efter en färsk inflationssiffra för april från USA. Av inflationsrapporten framgår att konsumtionen i världens största ekonomi bromsar in något.

Marknadsräntor pressas nedåt och terminskontrakten i förhandeln på Wall Street vänder uppåt efter en rapport från arbetsmarknadsdepartementet i USA som visar att inflationen i USA i april blev 2,7 procent enligt det så kallade PCE-måttet.

Uppåt på Stockholmsbörsen

Inflationen var därmed oförändrad mot mars och precis i linje med snittprognosen.

Även Stockholmsbörsen får en skjuts uppåt inför veckans avslutande timmar.

– Konsumtionssiffrorna kan ha påverkat, säger Olle Holmgren, chefsstrateg på storbanken SEB.

Den inflationsjusterade konsumtionen i april sjönk oväntat med 0,1 procent, enligt rapporten. Där hade marknaden räknat med en uppgång på 0,1 procent.

Men Holmgren tror också det kan handla om en lättnad över att inflationen inte gick åt fel håll.

Den underliggande PCE-inflationen – där priser på livsmedel och energi räknats bort – blev 2,8 procent i april. Det var också oförändrat mot mars och i linje med prognosen.

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har haft svårt att få ned inflationen i USA till målet på 2 procent efter inflations- och räntechocken 2022-2023 – trots den högsta styrräntan sedan 2001 på 5,25-5,50 procent.

Fyra sänkningar till slutet av 2025 väntas

SEB:s prognos är att Fed – om det inte kommer nya inflationsdata, tillväxtsiffror eller jobbsiffror från USA som pekar i en annan riktning – kan sänka styrräntan med 0,25 procentenheter i september. Detta ligger i linje med sannolikheten i prissättningen på räntemarknaden, som ligger på 56 procent för en sänkning i september.

Marknaden räknar med att Fed fortsätter att sänka styrräntan kanske en gång till i år och totalt fyra gånger till slutet av 2025, då styrräntan i USA väntas ligga på 4,25-4,50 procent.

Fakta: Räntesänkning väntas 18 september

Feds nästa räntebesked kommer den 12 juni och det därpå följande räntebeskedet är planerat till den 31 juli. Septemberbeskedet, där många räknar med en sänkning, kommer den 18 september.

Förutom inflationsrapporterna fram till mötet avgörs Feds räntebeslut i september av inkommande statistik om tillväxten och arbetsmarknaden i USA.

PCE-inflationen ses av USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) som det viktigaste prisökningsmåttet när beslut om framtida styrräntor ska fattas.

Till skillnad från det vanligare KPI-måttet på inflationen, som baseras på en varukorg, beräknas PCE-inflationen på det som faktiskt konsumeras.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt