Inflationen i USA sjunker oväntat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Inflationen i USA sjunker oväntat

Inflationen

Inflationen i USA sjönk oväntat i maj. På börsen var det tummen upp, även i Stockholm – då det öppnar för räntesänkningar från USA:s centralbank.

Börser stiger, marknadsräntor pressas nedåt och kronan stärks markant mot både dollarn och euron. Bra nyheter för finansmarknaderna med andra ord.

– Det är en bra siffra. Men det räcker inte med en bra siffra för Fed. De behöver få fler, säger Elisabet Kopelman, USA-analytiker på SEB.

Men det räckte ändå för att en räntesänkning från amerikanska centralbanken (Federal reserve) ska komma närmare, enligt prissättningen på räntemarknaden.

Normal nivå

Inflationen i USA sjönk till 3,3 procent i maj. Det kan jämföras med 3,4 procent i april. Analytiker hade räknat med att inflationen – prisförändringarna på årsbasis – skulle ligga kvar på samma nivå som i april.

Även den underliggande inflationen – rensad för mat- och energipriser – sjönk från 3,6 procent i april till 3,4 procent i maj. Där hade analytiker räknat med 3,5 procent.

Nivån på den underliggande inflationen är nu den lägsta på över tre år.

– På en historiskt normal takt, säger Elisabet Kopelman.

Finns en gräns

Även för svensk del är det positiva nyheter för den som hoppas på lägre räntor. Visserligen har Riksbanken visat att den vågar går före, konstaterar Kopelman.

– Men det finns ju kanske en gräns också någonstans för hur snabbt Riksbanken kan gå fram, säger hon.

Nästa räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) väntas redan klockan 20 svensk tid i kväll (onsdag), men då antas det inte komma någon räntesänkning.

Inför inflationssiffran räknade marknaden med en räntesänkning i år från Fed, med start under hösten. Efter inflationssiffran ökade sannolikheten i prissättningen till två räntesänkningar.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt