USA-inflation faller – räntesänkningar hägrar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

USA-inflation faller – räntesänkningar hägrar

USA-inflation

Hushåll och företag som pressas av höga räntor kan glädjas åt en oväntat svag inflationssiffra för juni från USA. Nu ökar sannolikheten för flera räntesänkningar i år – även på svenska bolån.

– Jag tror att de hårt pressade hushållen kan hoppas på att det kommer ganska tydliga räntesänkningar till hösten, säger Jens Magnusson, chefsekonom på storbanken SEB.

"Marknaden tar till sig"

Detta scenario bygger på att marknadsräntor och bankernas kostnader för bolån pressas nedåt av sänkta styrräntor från centralbankerna – däribland Riksbanken.

– Marknaden tar till sig det här. De ser junisiffran från USA som ett bevis för att inflationen varaktigt är på väg ned i USA och det kommer att underlätta även för andra centralbanker, säger Jens Magnusson.

Marknadsreaktionen på rapporten var tydlig. Marknadsräntor pressas, dollarn faller och börshumöret stiger i hela världen när riskaptiten ökar. Sannolikheten för sänkta styrräntor i USA i år ökade dessutom i prissättningen på räntemarknaden.

Junisiffran på 3,0 procent i KPI-inflation i USA innebär två månader i rad med oväntat låg USA-inflation. Det skapar förväntningar bland marknadens aktörer på minst två räntesänkningar – det vill säga 0,50 procentenheter – i USA i år. Kanske till och med tre sänkningar.

Sannolikheten för att Riksbanken sänker minst tre gånger i år stärks också, enligt Magnusson.

– Marknadsräntor, boräntor och styrräntor är inte exakt samma sak. Men i huvudsak betyder ju lägre styrräntor också lägre bolåneräntor, säger han.

Period kan vara över

Den oväntat låga USA-inflationen bekräftar även bilden av att världsekonomin snart kan lägga inflationsoron åt sidan.

– Det är inte orimligt att göra som allt fler gör nu och börja beteckna den här inflationsperioden som över, säger Magnusson.

Inför fredagens svenska juniinflation från Statistiska centralbyrån (SCB) påminner han om att majinflationen i Sverige var oväntat hög.

– Där blir det viktigt att nu få se att majsiffran var något tillfälligt, vilket vi tror, och att det vänder ned ganska tydligt med junisiffran. Eller om detta är något som fortsätter överraska på fel sida – ja, då är vi delvis i ett annat läge.

Fakta: Oväntat låg inflation i USA

Inflationen i USA sjönk till 3,0 procent i juni, visar färska siffror från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Det kan jämföras med 3,3 procent i maj.

Nedgången var oväntat stor. Snittprognosen bland analytiker låg på en inflation – det vill säga en konsumentprisökning i årstakt – på 3,1 procent i juni, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg.

Den underliggande inflationen – exklusive livsmedels- och energipriser – sjönk till 3,3 procent från 3,4 procent i maj. Där hade analytiker räknat med en oförändrad inflation.

Jämfört med maj sjönk konsumentpriserna i juni med 0,1 procent. Analytiker hade räknat med en ökning på 0,1 procent.

Dollarn tappar över 10 öre mot kronan och amerikanska marknadsräntor faller markant efter rapporten från USA:s arbetsmarknadsdepartement. Även börser runt om i världen reagerar positivt och förväntningarna på sänkta styrräntor ökar.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt