Inflationsbesked kan öppna för räntesänkningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Inflationsbesked kan öppna för räntesänkningar

Inflationsbesked

På fredag väntas nya siffror visa att inflationen fortsatte nedåt i maj. Beskedet kan vara avgörande för när Riksbanken sänker styrräntan igen.

Inflationen är en viktig pusselbit inför Riksbankens räntebesked om drygt två veckor – som i sin tur är avgörande för alla skuldtyngda svenska hushåll framöver.

Inflationen väntas sjunka

KPIF-inflationen, där effekterna av boräntorna räknats bort, väntas sjunka till 2,1 procent i maj. Det kan jämföras med 2,3 procent i april och toppen på 10,2 procent när inflationschocken rasade som värst i december 2022.

Riksbankens mål på 2 procent i KPIF-inflation.

I princip ingen bedömare tror längre att Riksbanken kommer att bjuda på någon räntesänkning i beskedet den 27 juni. Riksbankschefen Erik Thedéen har efter den första sänkningen på åtta år i början av maj i en serie uttalanden lagt stor möda på att tona ned sannolikheten för detta.

Men det väntas fler räntesänkningar till i höst, om inflationstrenden håller i sig och inflationsförväntningarna inte går i fel riktning.

– Vi tror på tre sänkningar till i år, ned till 3 procent, säger Amanda Sundström, chefsstrateg på storbanken SEB.

Och sänkningarna fortsätter nästa år, enligt SEB:s ekonomer, som räknar med att Riksbanken till slutet av 2025 har fått ned styrräntan till 2,25 procent. Denna räntenivå beskrivs som en ny normalnivå där räntan vare sig stimulerar eller bromsar ekonomisk aktivitet.

Inflationsförväntningar viktiga

Enligt Sundström kan man säga att svenska hushåll genom att acceptera jämförelsevis måttliga löneökningar i inflationschocken – det vill säga betydande fall i reallöner – har bäddat för de räntesänkningar som nu väntas. Detta har minskat pristrycket i svensk ekonomi jämfört med grannländer som Norge.

– Vi sticker ut lite, med prishöjningsplaner som är klart dämpade. Vi ser även nu i de sektorer där prisplanerna legat högt tidigare att de börjar komma ned till mer normala nivåer, säger hon.

Förutom inflationssiffrorna för maj på fredag är torsdagens stora rapport om inflationsförväntningar från Prospera viktig för att guida Riksbanken inför framtida räntebeslut, enligt Sundström.

Fakta: KPIF-inflationen väntas falla mot målet

Snittprognosen pekar mot en inflation i maj på 3,4 procent, ned från 3,9 procent i april, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning av prognoser.

KPIF-inflationen, där effekterna av boräntorna räknats bort, väntas sjunka till 2,1 procent. Det kan jämföras med 2,3 procent i april och Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Tittar man på den underliggande KPIF-inflationen, där även energipriser är borträknade, ligger snittprognosen på 2,7 procent i maj, ned från 2,9 procent i april.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt