Inga ras på börserna – ännu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Inga ras på börserna – ännu

Inga

Trots den mycket oroande utvecklingen i Mellanöstern – något börsras är inte i sikte i nuläget. Och oljepriset stiger inte alls. Irans omfattande attack på Israel med missiler och drönare i helgen riktade världens blickar mot Mellanöstern.

Irans omfattande attack på Israel med missiler och drönare i helgen riktade världens blickar mot Mellanöstern. På finansmarknaderna kunde man befara börsras och stigande oljepris. Men det uteblev, åtminstone initialt och så länge Israel inte svarar med en omfattande motattack. Frågan alla väntar på är Israels nästa drag.

– Det ser faktiskt ut som att marknadsreaktionerna är väldigt små. Om man tittar på terminshandeln i USA tyder de på att börserna där kommer gå uppåt när de öppnar i eftermiddag, säger Maria Landeborn, seniorstrateg på Danske bank.

En delförklaring är att USA-börserna föll redan under fredagen. Många varningssignaler hade gått ut att något var på gång snart, och finansaktörerna hade redan tagit viss höjd för en attack.

Även bitcoin som föll kraftigt efter att attacken blev känd i helgen, har återhämtat sig. Under nattens Asienhandel blev reaktionerna måttliga. Tokyobörsen föll omkring en procent medan de kinesiska fastlandsbörserna stiger.

Och oljepriset stiger inte alls, trots att Iran är en av världens största oljeexportörer. På morgonen kostar ett fat Nordsjöolja (brent) 90 dollar. Skulle konflikten eskalera är det dock fullt möjligt att oljeproduktionen påverkas och högre oljepriser betyder högre energipriser, vilket kan påverka inflationen.

– Mycket tyder på att marknaden tar det här med ro hittills. Det beror nog dels på att Iran sagt att man inte planerar ytterligare attacker och att omvärlden uppmanat Israel till avhållsamhet, säger Maria Landeborn.

Kronan försvagades redan i fredags. Den svenska kronan noteras på morgonen till 10,85 mot dollarn medan en euro kostar 11,57 kronor.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt