Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Jacke om Alectas nya avhopp: "Kan inte greppa det"

Jacke

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår inte varför Alectas nytillträdda ordförande Carina Åkerström hoppar av.

I söndags stod det klart. Alecta misslyckades ännu en gång att få en ny ordförande. Det var andra försöket sedan Ingrid Bonde i höstas hoppade av, i efterdyningarna av flera misslyckade mångmiljardinvesteringar, i några amerikanska nischbanker och fastighetsbolaget Heimstaden Bostad.

Först åkte dansken Lars Rohde, eftersom han hade ett parallellt styrelseuppdrag i Nordea på gång. Strax därefter dök förre Handelsbankschefen Carina Åkerström upp, och hon hann till och med tillträda någon vecka innan hon i söndags meddelade att hon hoppar av. Jäv angavs sedan Dagens industri plockat upp att hennes gamla arbetsgivare, som hon fortfarande får lön av, har stora låneaffärer med Heimstaden Bostad.

Hon har omprövat

Men inga nya uppgifter har tillkommit, allt detta var känt, enligt Jan-Olof Jacke som återigen går in som tillfällig ordförande för Alecta. Varför Åkerström uppenbarligen ändrat sig, förstår han inte.

– Som sagt har det inte kommit fram någon ny information utan hon har omprövat sin egen bedömning. Av någon anledning. Och jag kan inte riktigt greppa det, säger Jacke.

Till Dagens industri sade Carina Åkerström häromdagen att det kan ha gått för snabbt när jävsfrågorna kom upp på bordet.

Det är alltså inte valberedarnas fel, att de misslyckats två gånger, enligt Jacke. Valberedningens chef är Kenneth Bengtsson.

"Stort förtroende"

– Vi parter (Svenskt Näringsliv och facken) har gemensamt ett väldigt stort förtroende för Kenneth, säger Jacke.

Huruvida den amerikanska rekryteringsfirman Russell Reynolds som skött jakten på ny ordförande får fortsatt förtroende är för tidigt att säga.

– Vi har ännu inte givit ut något nytt uppdrag.

Allt som hänt är förstås "väldigt olyckligt", och Jan-Olof Jacke har förståelse för om de 2,8 miljonerna tjänstepensionsspararna undrar vad som händer.

Men trots jätteförlusterna i några investeringar under fjolåret, så är det ändå en mindre del som har förlorats, enligt Alecta.

– Det är ingen tvekan att över de senaste fem åren så är det ingen som har någon högre avkastning än vad Alecta har. Så att avkastningen har fortsatt att komma, det tycker jag är en viktig grundparameter, säger Jacke.

Fakta: Detta är Alecta

Alecta förvaltar kollektivavtalade tjänstepensioner för 2,8 miljoner tjänstemän.

Totalt förvaltat kapital uppgår till 1 240 miljarder kronor och gör pensionsjätten till Stockholmsbörsens tredje största ägare.

Bolaget styrs av Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacken som delar på styrelseplatserna.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Heimstaden

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt