Kapitalinjektion på nästan 500 miljoner när artisten kommer till Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kapitalinjektion på nästan 500 miljoner när artisten kommer till Sverige

Kapitalinjektion

När popstjärnan Taylor Swift kommer till Sverige förväntas efterdyningarna bli ekonomiskt betydande för framförallt Stockholm. Enligt Carl Bergqvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, kan intäkterna uppgå till drygt 471 miljoner kronor tack vare konserterna. Detta skulle kunna resultera i en "Swift-effekt" liknande den så kallade "Beyoncé-effekt" som uppmärksammades förra året.

  • Den ekonomiska effekten av Taylor Swifts konserter i Stockholm väntas bli omkring 471 miljoner kronor.
  • Besökarna, många av dem internationella, kommer att spendera pengar inte bara på konserterna, utan även på hotell, restauranger och shopping.
  • Fenomenet "Swiftonomics" beskriver den ekonomiska påverkan som Swifts konserter har på städers ekonomier över hela världen.

Stark inverkan på ekonomin

Swifts tre kommande spelningar i Stockholm, tillsammans med Eurovision-veckan i Malmö, väntas ge ett ekonomiskt lyft till både stora och små aktörer. Förutom biljettförsäljningen kommer fansen, kallade "Swifties", att spendera pengar på hotell, restauranger, butiker och andra handelsvaror.

Med besökare från över 130 olika länder kommer mycket av de förväntade intäkterna att genereras av internationellt inresande fans.

Swiftonomics och ökad försäljning

Fenomenet "Swiftonomics" har myntats för att beskriva den ekonomiska effekten av Swifts konserter. I samband med hennes världsturné "The Eras Tour" har försäljningen av Swift-relaterade varor skjutit i höjden.

Amazon Sverige rapporterar exempelvis en ökning på 79 procent i försäljningen av Taylor Swift-accessoarer, en ökning på 155 procent för dam-cowboyhattar och en ökning på 65 procent för kroppsglitter jämfört med samma period förra året skriver Aftonbladet.

Uppgång i hotell- och privatuthyrning

Hotellbokningssajten Hotels.com har noterat en kraftig ökning i antalet globala sökningar på Sverige i samband med Swifts besök. Sökningar på Stockholm har ökat med 142 procent under Swifts dagar i huvudstaden.

Privatuthyrningsplattformen Airbnb har också sett en ökning, med uthyrare som tjänade över 1 miljard kronor totalt under datum och i städer där stora konserter med olika artister ägde rum förra sommaren.

Vi ser med spänning fram emot att se vilka ekonomiska effekter Swifts besök kommer att ha på den svenska ekonomin och noterar att det är ett intressant fenomen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt