Kina kritiserar EU:s utredning av elbilssubventioner
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kina kritiserar EU:s utredning av elbilssubventioner

Kina

Kinesiska myndigheter ifrågasätter EU:s utredning om statliga subventioner till kinesiska elbilstillverkare. Enligt Jin Ruiting, chef för ett forskningsinstitut under NDRC, är utredningen både selektiv och strider mot WTO:s regler.

  • Kina anser att EU:s utredning av elbilssubventioner är selektiv.
  • Jin Ruiting hävdar att utredningen strider mot WTO:s regler.
  • EU planerar att införa höjda tullar på kinesiska bilar från 4 juli.

Enligt CNBC har Jin Ruiting, chef för ett forskningsinstitut under den kinesiska myndigheten NDRC, kritiserat EU:s utredning av kinesiska subventioner till elbilar. Han menar att utredningen var överdrivet selektiv och att dess resultat därför inte är trovärdiga.

Kritik mot utredningens metodik

Ruiting anser att utredningen fokuserade enbart på kinesiska bolag istället för att undersöka de bolag med störst exportvolymer. Han framhåller att detta selektiva tillvägagångssätt undergräver trovärdigheten i utredningens slutsatser. Dessutom hävdar han att utredningen bryter mot reglerna enligt Världshandelsorganisationen (WTO).

EU:s åtgärder och reaktioner

Förra veckan meddelade EU-kommissionen att man planerar att införa höjda tullar på kinesiska bilar från och med den 4 juli. Detta beslut följer en flera månader lång utredning av kinesiska statliga subventioner till elbilstillverkare, vilka anses hota den europeiska elbilsindustrin. WTO har dock avböjt att kommentera ärendet.

Här på Börskollen följer vi noggrant utvecklingen inom elbilsindustrin och de internationella handelstvisterna som påverkar marknaden. Det är tydligt att detta beslut kan ha långtgående konsekvenser för både den europeiska och kinesiska elbilstillverkningen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt