Kinesiskt nätverk bakom svenska bluffsajter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kinesiskt nätverk bakom svenska bluffsajter

Kinesiskt

Svenska köpare kan ha blivit blåsta av bluffsajter – från kriminella gäng i Kina. Fler än 800 000 personer i Europa och USA har lurats att dela med sig av kortuppgifter till ett stort nätverk bakom falska näthandelsbutiker.

Bluffsajterna beskrivs drivas på en industriell skala, där programmerare har skapat tiotusentals falska näthandelssidor som erbjuder designerkläder och accessoarer från kända varumärken såsom Hugo Boss, Dior och Nike.

Över 76 000 bluffhemsidor har publicerats på flera olika språk, bland annat på svenska, engelska, franska och tyska, visar en gemensam granskning från The Guardian, Le Monde och Die Zeit.

Ofta har priserna varit det halverade jämfört med andra näthandelssidor. Men kunderna har i de flesta inte fått något levererat på posten. Ett fåtal personer fick paket från företagen, men inte de varor som beställts, skriver The Guardian.

Bedrägeri på flera nivåer

Bedrägeriet från bluffsajterna sker på två olika sätt, enligt Security Research Labs, ett säkerhetsforskningsföretag i Berlin. Dels har näthandelssajterna samlat in kreditkortsuppgifter via falska betalningssystem men inte tagit emot några pengar. Och dels sker falsk försäljning, alltså att personen bakom bluffsidan tar emot pengar men skickar inga varor.

Kriminella grupper

Storbritanniens institut för handelsstandarder beskriver nätverket med bluffsajterna som en av de största bedrägerierna i sitt slag.

– Ofta är dessa människor bakom bluffsidorna en del av organiserade kriminella grupper. De samlar in data från kunder som sedan kan användas för phishing-försök, säger Katherine Hart vid Chartered Trading Standards Institute, till The Guardian.

Nätverket har sitt ursprung i Fujian-provinsen i Kina och arbetet med bluffsajterna har pågått i närmare ett decennium.

Källa: Moa Persson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hugo Boss

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt