Klarnas förluster krymper – börsnotering närmare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Klarnas förluster krymper – börsnotering närmare

Klarnas

Klarnas förluster krymper. Kreditförlusterna likaså. Betaljätten siktar på en börsnotering senare i år, enligt källor. Klarna – köp nu, betala sen – gjorde en rörelseförlust på 3,2 miljarder kronor för helåret 2023.

Klarna – köp nu, betala sen – gjorde en rörelseförlust på 3,2 miljarder kronor för helåret 2023. Det kan jämföras med förlusten på 10,5 miljarder kronor 2022, enligt bolagets årsredovisning.

Enligt en av grundarna och vd Sebastian Siemiatkowski gjorde bolaget en vinst för första gången på kvartalsbasis, men det var under det tredje kvartalet. Under det sista kvartalet blev det förlust igen, runt 400 miljoner kronor back.

De totala intäkterna steg med 22 procent till 23,5 miljarder kronor. Kreditförlusterna minskade samtidigt med 32 procent till 3,8 miljarder kronor.

Transaktionsvolymerna via Klarnas betallösningar uppgick till närmare 1 000 miljarder kronor under fjolåret.

Klarna har vuxit kraftigt de senaste åren, framför allt i USA som numer är betaljättens största marknad, och bolaget kommer allt närmare en börsnotering. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg är siktet inställt på en notering på New York-börsen under andra halvåret i år, till ett värde kring 20 miljarder dollar eller 200 miljarder kronor.

Uppgifterna vill Klarna inte kommentera, med Sebastian Siemiatkowski säger till Dagens industri att det är "väldigt tydligt" att bolaget ska noteras "inom en rimlig tid".

Klarnas värdering har åkt jojo senaste åren, i takt med pandemi och räntechocker. När människor handlade som aldrig förr på nätet under coronatiderna noterade bolaget ett värde på cirka 45 miljarder dollar. Snart därefter rasade värdet till knappt sju miljarder dollar 2022 när investerare flydde från snabbväxande förlustbolag, baserat på de finansieringsrundor Klarna gjorde under åren.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Klarna

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Klarna

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt