Knepet: Så får du extra tusenlappar i månaden utan att lyfta ett finger
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Knepet: Så får du extra tusenlappar i månaden utan att lyfta ett finger

Knepet:

Om du är äger din bostad, är ung och jobbar deltid, eller pensionär med varierande inkomst, bör du fortsätta läsa. I tider av ökade räntekostnader för bolån kan det vara särskilt viktigt att förstå hur skattejämkning fungerar, för att få mer kvar av lönen varje månad.

  • Skattejämkning innebär att justera din preliminära skatt så att den bättre matchar din verkliga inkomst.
  • Detta är extra relevant för personer med höga räntekostnader på bolån, flera arbetsgivare, låg årsinkomst eller varierande inkomst så som pensionär.
  • Genom att ansöka om jämkning kan du få flera tusenlappar extra i månaden kvar av lönen.

Skattejämkningens betydelse

Skattejämkning kan verka byråkratisk och krånglig, men när du bryter ner den är det faktiskt ganska enkelt. Jämkning innebär att du justerar den preliminära skatten så att den bättre matchar din verkliga inkomst minus eventuella avdrag.

Det handlar alltså om att finjustera den summa pengar som dras från din lön varje månad. Syftet är att säkerställa att du betalar rätt skatt - inte för mycket och inte för lite. På så vis får du mer kvar i plånboken av din lön varje månad.

Räkneexempel

Du bor ensam och har en lön på 35.000kr före skatt. Du äger samtidigt din bostad med ett lån på 1.800.000kr och en boränta på 4.5% vilket gör att du betalar 81.000kr i ränta per år (6.750kr/månaden). Eftersom du har rätt till ränteavdrag på 30%  på ditt bolån så kommer du få tillbaka 24.3000kr av dessa räntekostnader när du gör din slutdeklaration en gång per år.

Istället kan du välja att få ut dessa 24.300kr på månadsbasis genom att skattejämka. Du kommer således få 24.300/12 = 2.025kr mer i månadslön "efter skatt" istället för en gång per år.

Ni är två personer i hushållet med ett totalt bolån på 4.500.000kr som ägs till 50/50 och en ränta på 4.8%. Ni betalar då 216.000kr i ränta per år tillsammans vilket blir 108.000kr per person och år. Med samma kalkyl blir de då:

108.000 * 0.3 = 32.400kr / 12 = 2700kr mer kvar av lönen i månaden per person!

Anpassa din skatt efter dina förhållanden

Som du ser i räkneexemplet ovan med höga räntekostnader för ditt bolån, kan det vara klokt att jämka skatten för att snabbare få tillbaka ditt ränteavdrag. På så sätt undviker du att betala in för mycket skatt varje månad och får mer pengar över till andra utgifter.

Detta är särskilt relevant om du har flera arbetsgivare, eftersom risken för att betala för mycket skatt ökar i dessa fall.

Men skattejämkning är inte bara för dem med bolån eller flera arbetsgivare. Om du är ung med låg årsinkomst, eller är pensionär med varierande inkomst, kan jämkning vara till hjälp. Jämkning kan leda till att du betalar mindre skatt under året, eller i vissa fall ingen skatt alls. Därför är det viktigt att skicka in en ny ansökan om dina ekonomiska förhållanden ändras, för att alltid betala rätt mängd skatt.

Hela guiden: Jämkning 2023 – Så funkar skattejämkning vid bolån / ränteavdrag, som ungdom eller pensionär

Så kan du ansöka om jämkning hos Skatteverket

Har du bestämt dig för att ansöka om skattejämkning? Då är nästa steg i processen att faktiskt lämna in din ansökan om att jämka skatt. Hur denna process går till kan variera något beroende på din specifika situation, men dessa är de grundläggande åtgärderna att vidta:

  1. Samla in information. Först och främst behöver du samla in all nödvändig information som rör din inkomst och dina eventuella avdrag. Det kan röra sig om lönespecifikationer, uppgifter om eventuella andra inkomster samt information om avdragsgilla kostnader såsom räntekostnader för bolån.
  2. Besök Skatteverkets webbplats. Gå sedan till Skatteverkets webbplats – där hittar du e-tjänsten Jämkning. Det är även möjligt att ladda ner en pappersblankett om du föredrar det.
  3. Fyll i och skicka in din ansökan. Fyll i alla nödvändiga fält i ansökningsformuläret eller på blanketten och dubbelkolla att all information är korrekt. Skicka in din ansökan och invänta beslutet från Skatteverket.
  4. Besked och justeringar. Om din ansökan godkänns kommer din nya preliminära skatt att börja gälla inom några veckor. Om dina avdrag ändras eller om du får ny information som påverkar din inkomst bör du snarast möjligt lämna in en ny ansökan.

Fler lästips: Läs gärna våra guider om Bästa spartipsen och Tjäna extra pengar online/hemifrån.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt