Kommer AI skapa nästa stora energikris?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Kommer AI skapa nästa stora energikris?

Kommer

En varning kommer från Elon Musk, Tesla-grundaren, och Andy Jassy, Amazons VD, om att elförsörjning kan bli nästa stora hinder för AI-utveckling. Denna oro delas av flera inom tech-industrin och för att möta utmaningen bygger företag nu sina egna kraftverk – även i Sverige planeras det för byggandet av ny kärnkraft för att driva nya datacenter.

  • Elförsörjning är nu det största hindret för AI-utveckling, enligt Elon Musk och Andy Jassy.
  • AI-datacenter förbrukar cirka 7 gånger mer energi än traditionella datacenter.
  • Elförsörjningsproblem kan bli ännu mer akuta då AI:s tillväxttakt fortsätter att öka.
De här stora språkmodellerna är så energislukande och det finns helt enkelt inte tillräckligt med energi just nu."

Detta sa Andy Jassy, Amazons VD, i ett tal Davos.

Enligt JP Morgan använder AI-datacenter omkring sju gånger mer energi än traditionella datacenter, vilket beror på användningen av högpresterande chips. Detta har lett till att techgiganter som Alphabet, Meta och Microsoft har ökat sin energianvändning åtta gånger på tio år, vilket resulterade i att energibolaget Dominion Energy stoppade nya datacenter som kunder under en period, rapporterar Di.

Ökande energiförbrukning

Internationella Energiorganet (IEA) uppskattar att världens datacenter kommer att fördubbla sin energiförbrukning från 2022 till 2026, vilket motsvarar lika mycket energi som hela Japan förbrukar.

Den snabbt ökande strömförbrukningen för AI förutspås att fortsätta, med en årlig tillväxttakt på 25-30 procent mellan 2023 och 2028, enligt Bank of America Merrill Lynch.

"Ett illustrativt exempel på AI-teknikens energitörst är att en Chat GPT-fråga kan förbruka tio gånger så mycket energi som en Google-sökning", skriver Di.

Lösningar på elförsörjningsproblemet

Utvecklingen har lett till att techbolag tar saken i egna händer för att hitta lösningar. Microsoft har till exempel anställt en chef för "acceleration av kärnkraftsutveckling" och Amazon Web Services har nyligen köpt ett datacenter bredvid ett kärnkraftverk i Pennsylvania, USA.

Även här i Sverige har kärnkraftsbolagen Kärnfull Next och Studsvik föreslagit att bygga små modulära reaktorer i Nyköping för att kunna förse nya datacenter med fossilfri el.

Vi på Börskollen kommer att noga följa utvecklingen kring dessa energiutmaningar och dess potentiella påverkan på techsektorn och AI-utvecklingen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt