Köparbarometer: Allt fler tror på stigande bostadspriser enligt Hemnet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Köparbarometer: Allt fler tror på stigande bostadspriser enligt Hemnet

Köparbarometer:

Enligt Hemnets senaste Köparbarometer tror allt fler på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna. Ökningen av köpare som förutser högre priser är den största sedan september 2020. Samtidigt minskar andelen som tror på sjunkande priser.

  • 37 procent av de tillfrågade i februari tror på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna, en ökning med 9 procentenheter sedan januari.
  • Andelen som tror på sjunkande priser minskade med 3 procentenheter, från 22 procent i januari till 19 procent i februari.
  • Starkast tro på stigande priser finns i Stockholm och Göteborg.

I Hemnets februarimätning uppgav 37 procent av de tillfrågade köparna att de tror att bostadspriserna kommer att stiga de kommande sex månaderna. Detta är en betydande ökning jämfört med januari, då motsvarande siffra var 28 procent. En liknande månad-till-månad-ökning har inte observerats sedan september förra året.

Minskad tro på sjunkande priser

Samtidigt minskade andelen köpare som förutser sjunkande bostadspriser. I januari trodde 22 procent av de tillfrågade på fallande priser, men i februari hade denna siffra minskat till 19 procent. Detta resulterar i en nettosiffra på +17 procentenheter, vilket innebär en ökning med 12 procentenheter sedan föregående månad.

Detta skriver Hemnet i ett pressmeddelande.

Starkast tro på stigande priser i Stockholm och Göteborg

Det är framför allt i Stockholm och Göteborg som bostadsköpare tror på stigande priser. I dessa städer uppgav 42 respektive 43 procent av de tillfrågade att de tror på stigande bostadspriser.

Sjunkande inflation och räntor samt en fortsatt motståndskraft i ekonomin bidrar nu till en prismässig optimism hos bostadsköparna

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet, kommenterar: "Sjunkande inflation och räntor samt en fortsatt motståndskraft i ekonomin bidrar nu till en prismässig optimism hos bostadsköparna. Historiskt har köparnas boprisförväntningar varit en bra indikator på hur priserna utvecklas och det är nu förväntat att vi får en starkare prisutveckling på bostadsmarknaden".

Läs också: Islossning på villamarknaden

Sentimentet bland bostadsägarna

Graf från Hemnet

Jämförelse: Här hittar du lägsta boräntan idag

I listan här nedan från Compricer kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Hemnet

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hemnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.