Köpläge? Analys ser minst 100 procent uppsida i storbanken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Köpläge? Analys ser minst 100 procent uppsida i storbanken

Köpläge?

Enligt en analys presenterad av Dagens Industri har Handelsbanken möjlighet att både förbli konservativ och påskynda sin aktiekurs genom långsiktiga och kontinuerliga aktieåterköp. Modellen som tidningen har tagit fram kan teoretiskt leda till en fördubbling av aktiekursen på lång sikt.

  • Tidningen Di har tagit fram en modell för Handelsbanken som innebär en potentiell fördubbling av aktiekursen genom långsiktiga aktieåterköp.
  • Modellen förutsätter att den ordinarie utdelningen ökar med vinstutvecklingen och att 20 procent av nettovinsten avsätts till aktieåterköp.
  • Om vinsttillväxten per aktie blir 6,5 procent skulle aktien kunna stå i 160 kronor om fem år och 315 kronor om tio år.

Analysen förutsätter att den ordinarie utdelningen höjs med vinstutvecklingen och att 20% av nettovinsten avsätts till aktieåterköp. Om vinsttillväxten per aktie blir 6,5 procent, vilket är snittet för de senaste tio årsperioden, skulle aktien kunna landa på 21 kronor per aktie om fem år och 37 kronor om tio år.

Uträkning av potentiella aktiekursen

Om aktiens P/E-tal förblir oförändrat på 8,5 skulle aktien enligt Di:s beräkningar kunna stå i 160 kronor om fem år och 315 kronor om tio år. Detta jämfört med dagens kurs på omkring 110 kronor.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Teoretisk totalavkastning

Di har också räknat på en scenariomodell där P/E-talet höjs till 10, vilket anses rimligt med tanke på en högre tillväxt i vinst per aktie. I detta scenario skulle totalavkastningen kunna landa på över 100 procent om fem år och 330 procent om tio år.

Om Handelsbanken

Handelsbanken är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Finans & Fastighet och aktien har 65541st ägare hos Avanza samt 16070st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Handelsbanken bedriver bankverksamhet. Inom banken erbjuds bland annat finansiering av olika slag som bolån, företagsfinansiering, finansiering via kapitalmarknaden samt riskhantering. Kunderna, både privat- och företagskunder, återfinns inom bankens hemmamarknader runtom Norden och Europa. Handelsbanken grundades under 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Läs även: Experternas favoriter: 9 heta aktietips inför rapportstarten

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Handelsbanken

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt