Köpråd för gymkedjan – 30% uppsida: "stark position"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Köpråd för gymkedjan – 30% uppsida: "stark position"

Köpråd

Efter en tuff period med pandemi, inflation och stigande hyror visar Sats nu på ökad lönsamhet. Gymkedjan, som är Nordens största, har återhämtat sig och ser ut att ha goda tillväxtmöjligheter framöver. Utdelning kan vara på gång inom de närmaste åren.

  • Stark lönsamhet i slutet av 2023 och början av 2024
  • Fokus på kostnadskontroll och effektiviseringar
  • Potentiell utdelning inom de närmaste åren

Ökad lönsamhet efter pandemin

Sats har genomgått en svår period med pandemin och efterföljande ekonomiska utmaningar som inflation och stigande hyror. Trots detta har bolaget visat stark lönsamhet under slutet av 2023 och början av 2024. Detta har möjliggjorts genom effektiviseringar, stram kostnadskontroll och prishöjningar.

Gymkedjan, som är stor i Norge, Sverige, Danmark och Finland, har lyckats öka sina intäkter med 8 procent under första kvartalet 2024. Rörelsevinsten ökade med 36 procent till 172 miljoner norska kronor. Sats har även lyckats minska sin nettoskuld till omkring 1,4 miljarder norska kronor, skriver Privata Affärer i en analys.

Fokus ökad aktivitetsnivå

En stor del av Sats intäkter, cirka 80 procent, kommer från medlemskap. Snittintäkten per medlem (ARPM) har ökat och låg på 588 norska kronor i månaden under första kvartalet 2024, jämfört med 543 norska kronor per månad under helåret 2023. Högst ARPM har man i Danmark.

För att minska medlemsavhopp har Sats fokuserat på att öka aktivitetsnivån bland sina medlemmar. Genom att få fler medlemmar att utnyttja sina medlemskap minskar risken för att de hoppar av. Fokus har även legat på att utnyttja befintliga gym bättre och att flytta till mindre, mer effektiva lokaler när det är möjligt.

Framtida expansion och utdelning

Med fortsatt effektivisering och ökat antal medlemmar ser Sats ut att ha goda möjligheter att expandera sin verksamhet i alla nordiska länder. Danmark och Finland har potential att börja generera vinst med större volymer. Stigande vinster kan bli verklighet de kommande åren och det kan antas att Sats kan börja öppna fler gym framöver.

Om Sats lyckas hålla sin nuvarande kurs kan det finnas utrymme för en utdelning nästa år eller senast året därpå. På lång sikt kan aktien även ha en uppsida på 30 procent, med en riktkurs på 22 norska kronor per aktie, avslutar Privata Affärer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt