Krav på kortare arbetstid - ny strid väntar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Krav på kortare arbetstid - ny strid väntar

Krav

Vi måste korta arbetstiden för att orka, säger förespråkarna. Det gör oss fattigare, kontrar motståndarna. Socialdemokraterna och LO gör ett nytt försök att lyfta frågan – kravet på kortare arbetstid.

Med ojämna mellanrum hamnar frågan om kortare arbetstid högt i den samhällsekonomiska debatten. Nu är det dags igen.

Vårdfacket har dragit ut i konflikt där arbetstider har hamnat högt på agendan.

Socialdemokraterna håller på att ta fram förslag på hur minskad arbetstid ska kunna förverkligas. I helgen intervjuades Annika Strandhåll i Ekot. Hon leder partiets arbetsgrupp för ett hållbart arbetsliv.

– Alla andra nordiska länder har genomfört arbetstidsförkortningar. Faktum är att i Sverige har vi det längsta arbetslivet i hela Europa, sade hon.

Vi blir inte rikare

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller inte alls med.

– Så är inte fallet. Och vi kommer inte att bli rikare genom att jobba mindre.

Fast det är att göra det enkelt för sig, resonerar Socialdemokraterna (S).

– Man kan också vända på det. Vad är det som gör att det är så hög sjukfrånvaro i delar av sjukvården, till exempel? Då finns det vissa som menar att arbetstiderna är en viktig fråga i detta, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för S.

Lägre i grannländer

I Norden och i stora delar av Västeuropa är den faktiska jobbade arbetstiden lägre än i Sverige, enligt Eurostat. I Danmark har man 37 timmars arbetsvecka.

– Fast många avtal har betydligt lägre arbetstimmar i Sverige. Punkt, säger Svantesson.

Hans Lindblad är produktivitetskommissionens ordförande. TT frågar honom om kortare arbetstid kan rymmas i ökad produktivitet.

– Jobbar vi smartare blir vi rikare, det finns ingen konflikt i detta, säger han, men lägger till att kommissionen inte tittat närmare på detta.

Mängder av motioner till LO-kongressen kräver någon form av kortare arbetstid, frågan är uppenbart hetare än på länge. Men LO:s 14 förbund är inte eniga om hur det ska gå till.

Vilken form

– Vi har en klar majoritet för kortare arbetstid, frågan är i vilken form. Ska det vara 30 timmars arbetsvecka eller ska det vara kortare arbetsdagar? Eller ska det vara fyra dagars arbetsvecka eller ska det vara mer semester, säger LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson.

– Den andra frågan handlar om, ska det här ske via kollektivavtal eller via lagstiftning? Och den tredje frågan är, ska det vara med bibehållen lön eller ska det avstå löneutrymme? fortsätter hon.

Källa: Olle Lindström/TT, Maria Davidsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt