Larm om högre bränslepriser – upp mot 40kr litern
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Larm om högre bränslepriser – upp mot 40kr litern

Larm

EU planerar att införa nya avgifter för utsläppsrätter, vilket kan komma att höja bränslepriserna avsevärt. Enligt vissa bedömare kan priset per liter stiga upp till 40 kronor. Dessa avgifter är en del av EU:s lagstiftningspaket, Fit for 55, som syftar till att uppnå unionens klimatmål.

  • EU:s nya utsläppsrätter, ETS 2, kan leda till en kraftig höjning av bränslepriserna.
  • Den svenska lagstiftningsprocessen för ETS 2 beräknas vara klar 2024, men handeln med utsläppsrätterna börjar inte förrän 2027.
  • Prisökningen är svår att förutse, men olika bedömare har pekat på möjliga höjningar mellan 1,24 och 4,50 kronor per liter.

Reduktionen av andelen dyrt biobränsle i Sverige vid årsskiftet sänkte dieselpriset med omkring fyra kronor per liter. Men med EU:s nya utsläppsrätter, ETS 2, kan bränslepriserna komma att stiga till rekordhöga nivåer 2027. ETS 2 kommer att ha en gemensam prissättning över hela EU.

Effekten på bränslepriserna

Än så länge är det svårt att förutse exakt hur mycket ETS 2 kommer att påverka bränslepriserna, men det är klart att det kommer att bli dyrare. En analys från den tyska tankesmedjan Agora Energiewende indikerar en möjlig höjning med 4,50 kronor per liter. Naturvårdsverket räknade på detta under 2022 och kom fram till en potentiell höjning på 1,90 kronor per liter bensin och 1,24 kronor per liter diesel.

Detta skriver MestMotor om.

Reaktioner från bränsleindustrin

Peder Blohm Bokenhielm, talesperson för Bränsleupproret, har haft möten med företrädare inom bränslebranschen där vissa tror att bränslepriset kan komma att öka till uppemot 40 kronor per liter. På Börskollen följer vi noggrant dessa utvecklingar och hur de kan komma att påverka både bränslemarknaden och konsumenternas plånböcker.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Agora Inc

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Agora Inc

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt