Lastbilstillverkaren gör framsteg – VD förutspår stark marknad
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Lastbilstillverkaren gör framsteg – VD förutspår stark marknad

Lastbilstillverkaren

Christian Levin, VD för Traton, världens största producent av lastbilar, har meddelat att företaget nu fokuserar på ständig förbättring efter att ha genomfört en framgångsrik omställning. Trots analytikerprognoser om en nedgång i marginaler har Levin uttryckt förtroende för företagets förmåga att behålla sin lönsamhet och avvisar idén om en svagare marknad.

  • Traton, som omfattar Scania, MAN, Navistar och Volkswagen Truck and Bus, är nu fokuserat på ständiga förbättringar efter att ha avslutat sin omställning.
  • Trots analytikers förväntningar om minskade marginaler, tror företagets VD, Christian Levin, på förmågan att behålla lönsamheten.
  • Levin förutser också en fortsatt stark marknad, trots förväntningar om en avmattning i Europa.

Framtidens planer och förväntningar

Företaget har uttryckt ambitioner om att överträffa förväntningarna. Levin berättar att han planerar att kalla till en kapitalmarknadsdag nästa år där han kommer att presentera nya finansiella mål och en trovärdig plan för att uppnå dem. Han är också trygg i företagets förmåga att behålla sina marginaler.

Marknadsperspektiv

Trots förväntningar om en avmattning i Europa, förutser Levin en fortsatt stark marknad. Om Europa når upp till 300 000 tunga lastbilar under 2024, kommer det att vara ett starkt år för marknaden, enligt Traton-chefen. Dessutom sträcker sig företagets orderbok för Europa in i andra halvåret. Brasilien, som är en betydande marknad för både Traton och Volvo, visar tecken på återhämtning efter en nedgång under 2023.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Tratons framtid

Traton kommer i framtiden att bygga på kompetens från Scania. Navistar kommer att bygga på Scanias drivlinor från och med hösten, och även MAN kommer att göra det i framtiden. Tratons skuldberg, som huvudsakligen skapades när företaget köpte den amerikanska lastbilsjätten Navistar, förväntas gradvis minska och vara borta först 2026 eller 2027 med hjälp av kassaflödet.

Om Traton

Traton är ett bolag från Sverige och listat på Large Cap. Bolaget verkar inom sektorn Industri och aktien har 9014st ägare hos Avanza samt 1739st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen.

Traton är verksamma inom fordonsbranschen. Bolagets specialistkompetens återfinns inom tillverkning och utveckling av större lastbilar för industriellt bruk. Lastbilarna säljs under varierade varumärken där de mest kända inkluderar Scania, MAN, samt RIO. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom Europa och Asien. Huvudkontoret ligger i Munchen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien MAN

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt